07:43 / 11.03.2019.

Autor: E.L.S./T.V./HRT/Hina

Divjak najavila formiranje hrvatske svemirske politike

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak tim je povodom istaknula da žele iskoristiti ovu fazu kako bi unaprijedili sustav inovacija u Hrvatskoj, ali i suradnju industrije, istraživačkog sektora i obrazovnog sustava te ubrzali postupak pridruživanja ESA-i.
Šesteročlana delegacija Europske svemirske agencije (ESA) pod vodstvom Nathalie Tinjod boravi ovaj tjedan u Hrvatskoj. Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak tim je povodom istaknula da žele iskoristiti ovu fazu kako bi unaprijedili sustav inovacija u Hrvatskoj, ali i suradnju industrije, istraživačkog sektora i obrazovnog sustava te ubrzali postupak pridruživanja ESA-i.

- Grane svemirskog sektora ("upstream" i "downstream") tijekom 2017. na području Europe stvorile su više od 230.000 radnih mjesta te vrijednost u iznosu od 60 milijardi eura, kazala je Divjak na konferenciji na Geodetskom, Građevinskom i Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Podsjetila je da je Hrvatska sporazum o suradnji s ESA-om potpisala lani u veljači. Suradnja s ESA-om ostvaruje se kroz tri stupa, a ovaj Sporazum otvara put prvostupnoj suradnji. Njime se omogućava razmjena informacija između Hrvatske i ESA-e putem sastanaka, radionica, programa obuke i kroz primjenu specifičnih podataka, kao i korištenje pomoći Europske svemirske agencije pri sastavljanju nacionalne svemirske strategije.

- Mi bismo željeli iskoristiti ovu fazu kako bismo unaprijedili sustav inovacija u Hrvatskoj, ali i suradnju industrije, istraživačkog sektora i škola te također ubrzali ovaj postupak pridruživanja ESA-i. Nama je to važno ne samo zbog podataka koje možemo dobiti, nego i za razvoj različitih industrijskih grana koje trebaju podatke za navigaciju i neke druge podatke koji su važni, primjerice za opservaciju migracija i požara, dodala je.

- Jako puno je toga gdje možemo sudjelovati i izmjenjivati podatke, a to nam je, uz CERN koji smo potpisali prije dva tjedna, sada dobra prilika da se u naš lokalni hrvatski ekosustav inovacija unaprijedi preko poticaja koje imamo kada uđemo i pridružimo se ovakvim velikim programima kao što je Europska svemirska agencija, kazala je Divjak.

Nathalie Tinjod naglasila je da je cilj ESA-e osigurati, unaprijediti, za isključivo mirovnu svrhu, suradnju između članica EU-a u istraživanju svemira i tehnologiji i provedbi programa. U svom vlasništvu ima 80-ak satelita i 85 posto svog budžeta troši na ugovore s europskom industrijom. Tinjod je dodala da budžet za 2019. iznosi 5,7 milijardi eura.

Predstavnici ESA-e će u sklopu današnje konferencije prezentirati projekte i aktivnosti u okviru praćenja stanja Zemlje, telekomunikacija i integriranih aplikacija, aktivnosti vezanih za globalne navigacijske satelitske sustave, aktivnosti vezane uz svemirske tehnologije te aktivnosti u području obrazovanja. Hrvatske će znanstvene organizacije, udruge i tvrtke predstaviti svoje trenutačno djelovanje kroz postojeće projekte i proizvode u navedenih pet područja.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat uoči konferencije je izjavio da hrvatska inovacijska mreža polako zaživljava te da se očekuju dva velika natječaja. Horvat pritom poručuje kako poduzetničkom sektoru treba dati priliku da kroz nepovratna sredstva Europske unije ubrza uvođenje novih tehnologija, kao i da se ubrza izrada strateških dokumenata kroz koje će se raspisivati ovakvi natječaji i u financijskom razdoblju od 2021. do 2027. godine.

Ističe i želju za umrežavanjem akademske zajednice, realnog poduzetničkog sektor te lokalne i središnje države, kako bi se uspostavio održiv "ekosustav" i pritom koristila europska sredstva za stvaranja inovacijske mreže. Horvat je siguran da će prvi natječaj biti objavljen kroz mjesec dana, a drugi u drugoj polovici godine.

Izrazio je želju i namjeru se industrijska i poduzetnička politika u Hrvatskoj konačno počne mijenjati jer ne uspijemo li uhvatiti korak s novim tehnologijama i industrijama, misli da "nemamo šanse".

- Danas su otvorena vrata novoj prilici, a sve ovo ide u prilog povećanju BDP-a u Hrvatskoj, dodao je Horvat.

-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!