11:03 / 19.01.2018.

Autor: Hina/T.V.

Do 2030. u Europi i SAD-u 138 milijuna automobila manje

-

-

Foto: - / -

Prema istraživanju konzultanta PricewaterhouseCoopers (PwC) broj automobila u Europi i SAD mogao bi se do 2030. godine smanjiti za 138 milijuna u odnosu na postojeće stanje.
Prema istraživanju konzultanta PricewaterhouseCoopers (PwC) broj automobila u Europi i SAD mogao bi se do 2030. godine smanjiti za 138 milijuna u odnosu na postojeće stanje. Vozila će se sve više dijeliti, gotovo 40 posto kilometraže odradit će autonomni auti, a 55 posto od ukupnog broja bit će elektična vozila. 

Istraživanje PwC-a pokazalo je da bi kao rezultat novih koncepata dijeljenja, u Europi do 2030. broj automobila mogao pasti s 280 na 200 milijuna, a u SAD-u s 270 na 212 milijuna. S druge strane, u Kini bi broj vozila mogao porasti na 280 milijuna, s današnjih 180 milijuna.

Izvješće PwC-a "eascy Pet dimenzija transformacije automobilske industrije" donosi niz naizgled kontradiktornih nalaza. Primjerice, dok bi 2030. godine broj vozila u Europi i SAD-u mogao dramatično pasti, promet na cestama postat će još gušći.

Isto tako, iako će broj novih registracija znatno porasti, mnogi konvencionalni proizvođači i dobavljači bit će pod pritiskom. Ovdje je naročito važan rast koncepata dijeljenja vozila s malim troškovima, a što predviđaju u PwC-u. Trend "dijeljenja" kombinirat će se s dva megatrenda u automobilskoj tehnologiji elektrifikacijom voznih sustava i velikim pomacima u razvoju samovozećih automobila. Prema scenariju PwC-a, do 2030. godine 55 posto svih novih vozila mogli bi biti električni automobili, dok će konvencionalni motori s unutarnjim izgaranjem polagano izumirati.

Očekuje se da će se ovi događaji u Europi i SAD-u odvijati manje-više paralelno. Nasuprot tome, u Kini će do prodora dijeljene i autonomne mobilnosti doći brže nego na zapadu, što bi Kinu moglo učiniti vodećim tržištem za transformaciju automobilske industrije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!