13:58 / 16.12.2019.

Autor: HRT

Dodijeljene godišnje nagrade za znanost

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Predan rad i stalno usavršavanje može Hrvatsku predstaviti kao zemlju vrhunske znanosti.
U Hrvatskom saboru dodijeljene su godišnje nagrade za znanost. Dobili su ih istaknuti znanstvenici i istraživači u nekoliko kategorija: godišnje nagrade, nagrade za životno djelo, za znanstvene novake i za popularizaciju znanosti.

Kažu da predan rad i stalno usavršavanje može Hrvatsku predstaviti kao zemlju vrhunske znanosti.

- Ponosan sam na to što sam napravio sa svojim timom i vjerujem da smo blizu nekakvog rješenja koje proizlazi iz te nagrade, koju sam dobio sa svojim timom, naravno, a to je da ljudima širom svijeta damo prvi hrvatski lijek, rekao je akademik Slobodan Vukičević, dobitnik nagrade za životno djelo.

Državne nagrade kojima se nagrađuju najveća dostignuća u znanosti i njezinoj popularizaciji u protekloj godini, svečano su dodijeljene u ponedjeljak u Hrvatskom saboru.

Dodijeljeno je šest nagrada za životno djelo, 14 godišnjih nagrada za znanost, pet godišnjih nagrada za popularizaciju i promidžbu znanosti te šest godišnjih nagrada za znanstvene novake.

Znanost povećava prepoznatljivost Hrvatske u svijetu

Nagrade su dodijelili potpredsjednik Sabora Željko Reiner i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, pri čemu su čestitali nagrađenima uz napomenu da Hrvatska stalno povećava ulaganja u znanost, ali još uvijek ne onoliko koliko bi trebalo.

Reiner je rekao da Hrvatska korača uz bok svjetskoj znanosti te da znanost povećava prepoznatljivost Hrvatske u svijetu. Naglasio je važnost ne samo znanstvenih dostignuća nego i odgoja mladih znanstvenika za moralne vrijednosti.

U ime nagrađenih zahvalio je akademik Pavao Rudan i kazao da su priznanja jedan od najsretnijih trenutaka u životu znanstvenika, zahvaljujući podršci kolega koji su procjenjivali njihov rad.

Znanost, koja prikazuje igru otvorenih mogućnosti i znanstvenih spoznaja, uvijek je bila izvorište napretka čovječanstva, kazao je i izrazio uvjerenje kako su svi laureati "časno ukazali i obasjali siva područja hrvatske znanstvene povijesti".

Nagradom za životno djelo nagrađeni u Rudan na području prirodnih znanosti, profesor emeritus Josip Brnić za područje tehničkih znanosti, akademik Slobodan Vukičević za područje biomedicine i zdravstva, posthumno Vlado Kovačević za područje biotehničkih znanosti, profesor emeritus Dragan Milanović za područje društvenih znanosti i akademik Boris Senker za područje humanističkih znanosti.

Godišnjom nagradom za područje prirodnih znanosti nagrađeni su Ivana Ivančić Baće, Zrinka Kovarik i Hrvoje Mihanović, za područje tehničkih znanosti Hrvoje Jasak, Sven Lončarić i Hrvoje Pandžić, za područje biomedicine i zdravstva Marko Šestan, a za područje biotehničkih znanosti Rozelindra Čož-Rakovac, Anet Režek Jambrak i Bojan Šarkanj.

Za područje društvenih znanosti godišnju nagradu dobila je Tatjana Josipović, a za područje humanističkih znanosti Miljenko Brekalo, Ivan Majnarić i Petar Prelog.

Za popularizaciju i promidžbu znanosti godišnja nagrada uručena je Ivici Puljku za područje prirodnih znanosti, a Tomislavu Jaguštu, Ani Sović Kržić, Anamari Nakić i Mislavu Grgiću za područje tehničkih znanosti.

Također, za popularizaciju biomedicine i zdravstva nagradu je dobila Dubravka Švob Štrac, za područje biotehničkih znanosti Stela Jokić, a za područje društvenih znanosti Igor Mikloušić.

Za znanstvene novake godišnju nagradu za prirodne znanosti dobio je Dino Novko, za tehničke znanosti Anita Šalić, za biomedicinu i zdravstvo Vedrana Jelenčić, za biotehničke znanosti Tomislava Vukušić, za društvene znanosti Stjepan Gadžo i za humanističke znanosti Filip Novosel.

U Hrvatskoj je registrirano više od 23 tisuće znanstvenika, od kojih je više od 15 tisuća doktora znanosti, njih više od 11 tisuća izabrano je u znanstveno zvanje, a gotovo sedam tisuća u znanstveno-nastavna zvanja. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!