12:48 / 08.04.2019.

Autor: Magdalena Šipić/V.M./Hina/HRT

Dodijeljene nagrade Hrvatske komore arhitekata

-

-

Foto: - / -

Hrvatska komora arhitekata je na 3. Danima arhitekta u Splitu dodijelila nagrade za 2018. godinu u kategorijama arhitekture, urbanizma i konceptualnog pothvata.
Hrvatska komora arhitekata je na 3. Danima arhitekta u Splitu dodijelila nagrade za 2018. godinu u kategorijama arhitekture, urbanizma i konceptualnog pothvata.

Medalja za arhitekturu dodijeljena je projektu Američke međunarodne škole u Zagrebu (AISZ) autora Vedrana Pedišića, Ericka Velasca Farrere, Davida A. Croteaua i Jenni Katajamäki, a medalja za urbanizam pripala je publikaciji 'Urbana sanacija' urednice Ariane Korlaet, dok je medalju za konceptualni pothvat dobila izložba/brošura iz područja prostornog planiranja 'Kako čitati prostorni plan' Sanje Turk i Vane Rodin Kružić.

- Zahtjevnom zadatku projektiranja Američke međunarodne škole autorski tim pristupio je sa svjesnim odricanjem kao određenjem stvaralačkog prosedea, stoji u obrazloženju ocjenjivačkog suda na čelu s akademikom Nikolom Bašićem u kojem se dodaje da je 'radikalno se odmičući od svakog oblika egzaltiranosti, ova reducirana i prividno ostrašćena zgrada, obuzdane i komprimirane ambicioznosti, u svojoj nutrini krije strastveno traganje za temeljnim arhitektonskim vrijednostima'.

Publikaciji stručnog skupa 'Urbana sanacija' pripala je medalja za urbanizam zbog, kako je obrazloženo, aktualnosti, društvene važnosti teme i pokazane inicijative i odgovornosti za rješavanje problema koji nadilaze okvire urbanističke i arhitektonske struke.

Urednica tog zbornika je Ariana Korlaet, a koncepcija, vodstvo i koordinacija projekta čine Irena Matković, Držislav Dobrinić, Lidija Škec, Rafaela Kovačević-Pašalić.

- Ovaj rad se ocjenjuje doprinosom unaprjeđenju stanja u prostoru, doprinosom metodologiji urbanističkog planiranja i doprinosom društvenoj i ekološkoj održivosti, navedeno je u obrazloženju.

Autorice projekta izložba/brošura 'Kako čitati prostorni plan', kojemu je pripala medalja za konceptualni pothvat, su Sanja Turk i Vana Rodin Kružić.

- 'Kako čitati prostorni plan' dobro je osmišljen i krajnje opravdan konceptualni pothvat jer je naobrazba svih građana u području izrade prostorno-planske dokumentacije i urbanističko-arhitektonske struke jamstvo boljeg razumijevanja i skrbi za prostor kao zajedničkog i općeg nacionalnog dobra, koji je potrošiv i neobnovljiv, obrazložio je ocjenjivački sud.

Treći Dani arhitekata održali su se u splitskom hotelu Le Meridien Lav od 4. do 6. travnja i na njemu su sudjelovali eminentni stručnjaci hrvatske arhitekture.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!