Dodijeljene stipendije "Za žene u znanosti"

12.04.2022.

12:34

Autor: Dnevnik u podne/IMS/T.D./HRT

Žene u znanosti

Žene u znanosti

Foto: Dnevnik u podne / HRT

Šesnaestu godinu zaredom dodijeljene su stipendije "Za žene u znanosti" pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te uz potporu Rektorskog zbora. 

Dobile su ih četiri mlade znanstvenice koje su u završnoj fazi stjecanja doktorata iz prirodnih znanosti. Njihov znanstveni rad i postignuća unapređuju ne samo hrvatsku znanost nego i društvo u cjelini, ocijenili su pripadnici akademske i znanstvene zajednice, članovi Izbornog povjerenstva. 

- Kao dijete sam bila dosta kreativna osoba i htjela sam neku sigurnost kroz fakultet. Mislim da mi je fakultet to i pružio. Omogućio mi je da budem vrlo kreativna i da mogu stvarati neke stvari, istaknula je Natalia Ivanjko, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

- Bavim se razvojem robota za preciznu poljoprivredu. Konkretno, projekt na kojem radim, pomoću metoda podatne robotike pokušavam omogućiti robotima da obavljaju neke agrotehničke zadatke koji su ljudima inače naporni i dosadni, rekla je Marsela Polić, Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

- Htjela bih ostati raditi na fakultetu, i dalje se baviti znanošću. Volim raditi sa studentima pa bih htjela tu ljubav prema znanosti koju sam stekla od svog mentora i dalje prenositi na nove generacije, rekla je Katarina Mužina, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu.

- Budući da poremećaji u procesu regulacije, ekspresije genom mogu biti u pozadini različitih tumora i bolesti te takva istraživanja imaju implikacije za naše zdravlje, naglasila je Ana Novačić, Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!