Dragocjeno otkriće - otkrivena živa ličinka plemenite periske

21.10.2021.

07:00

Autor: Odri Ribarović/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Periska

Periska

Foto: Dnevnik / HRT

Dragocjeno otkriće na Malom Lošinju - otkrivena je živa ličinka plemenite periske. Nakon masovnog pomora te strogo zaštićene vrste, velika je to vijest za Hrvatsku. Riječ je o najvećem mediteranskom školjkašu - endemu Sredozemnog mora na čijim ljušturama obitavaju brojne vrste. 

Luce je beba periska duga 1,2 centimetra. Drugo ime bi joj moglo biti Nada. Nada da će se spriječiti izumiranje ove dragocjene vrste koja u ekosustavu filtra more.

- To znači da postoji periska u reproduktivnoj dobi koja proizvodi ličinke. Imali smo puku sreću da uhvatimo tu ličinku u naš kolektor, kaže Željko Mihaljević, voditelj istraživačkog tima Hrvatskog veterinarskog instituta.

Nakon spektakularnog otkrića u Lošinju, mala periska promptno je prebačena u karantenu pulskog Aquariuma, njezin inkubator!

- Tu je cijeli taj uzgoj hrane, fitoplanktona. To smo morali osposobiti cijeli sustav kako bi ovakve jedinke dobivale dovoljne količine hranjivih tvari, kaže Matea Stankić, stručna suradnica biologinja, Aquarium Pula.

Luce je prva uočila biologinja iz Seville, članica istraživačkog tima prema kojoj je i dobila ime. No, svaka je dodatna informacija - dobrodošla!

- Jako su nam važne dojave profesionalnih i rekreativnih ronioca. Na taj način stječemo svijest o mogućim staništima periski na koje će se onda jednog dana kad opasnost od parazita u moru nestane periske iz akvarijuma vratiti natrag u more, kaže Angela Bradarić, tehnička suradnica u istraživačkom timu Hrvatskog veterinarskog instituta.

Istraživanje vodi Hrvatski veterinarski institut u suradnji s udrugom Plavi svijet i specijalnom policijom iz Malog Lošinja. Sada naši ronioci u potrazi za novim jedinkama pretražuju cijelu uvalu Artatore. Nakon masovnog pomora na Sredozemlju, u hrvatskom Jadranu otkriveno je 18 živih jedinki plemenite periske.

- Bolest izaziva parazit iz roda Haplosporidium pinnae koji uništava tkivo periske i izaziva ugibanje. Jako brzo se širi, gotovo eksplozivno, kaže Miroslav Benić, bakteriolog i epidemiolog u istraživačkom timu Hrvatskog veterinarskog instituta.

Projekt očuvanja plemenite periske u Jadranu sufinanciran je sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, uz nadu da ćemo uskoro imati dovoljno primjeraka za cijeli dječji vrtić!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!