11:08 / 09.08.2018.

Autor: E.L.S./Hina

Drevna naušnica pripovijeda priču o grčkoj vladavini u Jeruzalemu

Foto: Yuval Gadot/Facebook

Foto: Yuval Gadot/Facebook

Foto: - / -

Četiri centimetra duga naušnica iskopana je na nalazištu izvan zidina Starog grada, oko 200 metara od Brda hrama.
Zlatna naušnica stara više od 2000 godina otkrivena je pored drevnog židovskog hrama u Jeruzalemu i prema izraelskih arheolozima rijedak je dokaz helenskog utjecaja u gradu.

Četiri centimetra duga naušnica iskopana je na nalazištu izvan zidina Starog grada, oko 200 metara od Brda hrama.

U izraelskoj upravi za starine kažu da naušnica odgovara nakitu iz ranog helenskog razdoblja, 3. ili ranog 2. stoljeća prije Krista.

To je vrijeme između osvajanja grada od Aleksandra Velikog i židovske pobune protiv poganske vlasti, opisane u biblijskoj Prvoj knjizi o Makabejcima.

Ovo je prvi put da je netko pronašao zlatni nakit iz helenskog vremena u Jeruzalemu, rekao je Yuval Gadot, arheolog sa sveučilišta u Tel Avivu.

Naušnicu su mogli nositi i bogati muškarci i žene, a vlasnik je vjerojatno bio Grk koji je živio u Jeruzalemu ili lokalni "helenistički židov", dodao je.

Kada je povežemo s drugim stvarima možda ćemo bolje razumijeti Jeruzalem i to kako su ljudi ovdje stvarno živjeli, rekao je Gadot.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!