Društvene mreže - novi oblik špijunaže

15.03.2023.

19:58

Autor: Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Gotovo svaki drugi stanovnik Zemlje koristi društvene mreže

Gotovo svaki drugi stanovnik Zemlje koristi društvene mreže

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Na snagu je stupila odredba Europske komisije prema kojoj njezini zaposlenici moraju izbrisati TikTok sa svojih službenih, ali i privatnih telefona ako na njima imaju instalirane aplikacije poslodavca.

Nedavno su Kanada i SAD napravile korak prema zabrani popularne kineske aplikacije TikTok - a ona je već zabranjena na službenim telefonima u Danskoj, Estoniji, djelomično u Njemačkoj i potpuno na Tajvanu. Zabrinuti su da bi Peking preko te aplikacije mogao pristupiti podacima korisnika iz cijelog svijeta.

Naša ekipa provjerila je koliko smo svjesni problema gubitka privatnosti i dijeljenja podataka - te koje izazove to nosi.


Svakoga dana Darija pola sata provede uz TikTok. Razlog - zabava. Gleda tuđe sadržaje - svoje ne objavljuje.

- Ja osobno ne dijelim, ali imam nekoliko prijatelja koji dijele svoje sadržaje. Mislim da nisu svjesni koliko im se narušava privatnost, predostupni su javnosti i mislim da to graniči s bolešću, rekla je Darija Bajić, korisnica Tik Toka.

Društvene mreže redefinirale su privatnost. Stručnjaci upozoravaju - u virtualnom je svijetu nema.

- Nemaju tu neku zrelost u razmišljanju da mogu spoznati da kada stave neku informaciju o sebi, sliku sebe na internetu, što to zapravo znači, tko može doći do te informacije i što može s njom napraviti, istaknula je Hana Hrpka, psihologinja.

Gotovo svaki drugi stanovnik Zemlje na društvenim je mrežama. Otkrivamo gdje smo i s kim bili, što nam se sviđa, a što ne... Količina informacija koje dajemo golema je. Za vlade zemalja diljem svijeta to je - sigurnosni problem.

- Najinteligentniji ljudi rade na analizi podataka koje te društvene mreže prikupljaju. Jednostavan algoritam može ustanoviti gdje se naš mobitel nalazi u trenutku kad spavamo i to proglasiti našim domom, gdje se nalazimo u radno vrijeme pa to proglasiti radnim mjestom..., rekao je Marko Rakar, računalni stručnjak.

I dok tako nastaje najnoviji oblik špijunaže, društvenim mrežama to je izvor zarade.

- Svaka naša interakcija koju napravimo tijekom godine je vrijedna otprilike 40 dolara, dodao je Rakar.

Svaka društvena mreža želi što dulje zadržati korisnike. To rade i s pomoću algoritama kojima se preferira određeni sadržaj - često negativan.

I tu je TikTok nedodirljiv. U jednom mjesecu prosječan korisnik provede 23,5 sata gledajući kratke videosnimke. Pa ne iznenađuje što ga mnoge zemlje žele staviti pod kontrolu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!