E-dnevnik je konačno postao mobilna aplikacija

07.09.2021.

11:20

Autor: Leon Čuljak/Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

ilustracija

ilustracija

Foto: Stockfour / Shutterstock

CARNET je u povodu početka nove školske godine predstavio mobilnu aplikaciju e-Dnevnik koja bi i učenicima i roditeljima i nastavnicima trebala dodatno olakšati unos i pregled aktivnosti naših malih školaraca.

- Više od milijun korisnika e-Dnevnika od početka nove školske godine svim će podacima moći pristupiti i putem mobilne aplikacije, priopćio je CARNET.


Iz CARNET-a napominju da je sučelje mobilne aplikacije jednostavno za korištenje i podijeljeno na nekoliko glavnih dijelova u kojima su grupirane pojedine kategorije podataka.


Novu platformu u Digitalnom jutru emisije Dobro jutro, Hrvatska predstavila je voditeljica podrške korisnicima u CARNET-u Barbara Kolarek:

- E-dnevnik je konačno postao mobilna aplikacija. Ove godine slavimo deset godina e-Dnevnika, počeli smo školske godine 2011/2012 s tri škole i tri razreda, a sada aplikaciju koristi 98 % škola. To nas posebno veseli zato što je korištenje dobrovoljno, i to pokazuje koliko je platforma korisna školama. Naravno, učenici i roditelji su od početka bili zainteresirani za korištenje aplikacije, međutim ona je bila samo web aplikacija i dosad su njoj mogli pristupati putem internetskih preglednika, a bila je donekle prilagođena mobilnom uređajima, podsjeća Barbara Kolarek.


Mobilnu aplikaciju može se "skinuti" s platformi Google Play i App Store i nakon unosa korisničkog imena i lozinke, budući da se radi o osobnim podacima, otvoren je pristup svim informacijama - s tim da će ocjene i dalje stizati s 40 sati odgode.


- Tu su i neke nove funkcionalnosti u smislu da se, primjerice, može iznijeti raspored sati iz aplikacije u kalendar na mobitelu, i onda korisnici dobivaju obavijesti o novim ocjenama, bilješkama i izostancima, dodaje naša sugovornica.


Koristi takve platforme su velike:


- Prije svega, rubrika bilješki je zaista narasla. Prije su to bili oni mali "hijeroglifi" u papirnatom obliku, a sada si učitelji i nastavnici daju truda i upisuju puno povratnih informacija, i za učenike i za roditelje, o napretku i problemima učenika. Isto tako, roditelji mogu na bolji način do svih informacija o svojem djetetu. Učenici vole e-Dnevnik jer tu imaju i raspored pisanih provjera, lektira i slično, kaže naša gošća.


Pojačana roditeljska kontrola


Međutim, u CARNET-u su primijetili da roditelj pojačavaju kontrolu nad djecom radi e-Dnevnika:


- Zbog toga smo otpočetka stavili odmak od 48 sati za roditelje jer kalkuliramo da roditelj ne bi trebao biti stalno biti na aplikaciji, gledati ocjene i saznati što se događa u školi prije nego što učenik i dođe iz škole. Mislim da ipak treba ostaviti prostor za komunikaciju djece i roditelja. Apeliram da roditelji ne koriste e-Dnevnik sa šifrom svojeg djeteta, nego putem e-Građana i da tako ipak malo smanje pritisak na djecu, ističe Barbara Kolarek.


Na taj problem prvi su upozorili učitelji, pa iako neki roditelji smatraju odgodu od 48 sati nepotrebnom, s pedagoške strane je procijenjeno da se uspostavi odgoda.


Korištenje aplikacije


Nakon što se aplikacija "skine" u pametni telefon ili tablet s Googlove ili Appleove trgovine daljnje korištenje je slično kao u web verziji.


- Učenici se ulogiraju sa svojim elektroničkim identitetom u sustavu "Znanost i obrazovanje", roditelji pristupaju putem e-Građana i zatim na vrlo jednostavan način mogu pogledati sve novosti. Mi planiramo aplikaciju i dalje razvijati u smislu da budu i novi podaci tu prisutni; bit će tu notifikacije o promjenama rasporeda, pisanih provjera, lektira tako da je ovo tek početak, kaže Kolarek.


Aplikacija je objavljena prije nekoliko dana i "skinuta" je oko 4 tisuće puta.


- Prvenstveno je "skidaju" učenici i roditelji, a vjerujem da će u većoj mjeri biti "skidana" u prvim tjednima školske godine kad krene ocjenjivanje, dodaje Kolarek.


E-Dnevnik funkcionira i za umjetničke i tehničke škole te programe na stranim jezicima:


- Napravili smo prilagodbe za sve specifičnosti. Imamo e-Dnevnik na jezicima nacionalnih manjina, za međunarodne škole... Rekla bih da je sada čak lakše, pogotovo u umjetničkim školama, jer je prije bio jedan dnevnik, ona razredna knjiga, pa su neki morali i čekati na red, a sada svi mogu upisivati u isto vrijeme, nije problem ni kad se razredi dijele. Uvelike je to olakšalo život učiteljima i nastavnicima, ističe Barbara Kolarek.


"Aplikacija je dobra zbog učitelja"


Povratne informacije struke su dobre:


- Ova aplikacija je tako dobra zbog učitelja jer smo mi od prvog dana dobivali puno povratnih informacija iz škola. Neki ljudi su se stvarno puno potrudili da nam daju kvalitetne i konstruktivne informacije. Bilo je više od tisuću prijedloga. Mi smo se uvijek trudili sve to implementirati. Još uvijek je popis onoga što mi želimo i što škole trebaju jako dugačak, međutim mislim da su nas prepoznali kao partnere i aplikacija se razvija u tom smjeru. Zaista to je posao koji nikad neće stati jer se potrebe i obrazovni proces mijenjaju, tako da je to nešto što smo prihvatili kao kontinuirani posao, zaključila je Barbara Kolarek.


Inače, na razvoju aplikacije radi mali četveročlani tim mladih stručnjaka punih entuzijazma, a mobilnu aplikaciju su uspjeli napraviti tijekom ljetnih mjeseci, u stankama rada na glavnoj internetskoj platformi. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!