Egipatski arheolozi pronašli više od 100 sarkofaga

14.11.2020.

18:45

Autor: V.K./Hina

default error photo
Egipat je objavio otkriće više od 100 netaknutih sarkofaga starijih od 2,5 tisuća godina, što je najveće ovogodišnje otkriće.
Egipat je objavio otkriće više od 100 netaknutih sarkofaga starijih od 2,5 tisuća godina, što je najveće ovogodišnje otkriće.

Zapečaćeni drveni lijesovi pripadali su najvišim dužnosnicima Kasnog razdoblja drevnog Egipta. Pronađeni su u tri grobnice na dubini od 12 metara u nekropoli Sakkari južno od Kaira. Arheolozi su otvorili jedan lijes i otkrili mumiju umotanu u mrtvački pokrov ukrašen živopisnim hijeroglifima.

Sakkara, dom desecima piramida, drevnih samostana i životinjskih grobnica, ogromna je nekropola drevne egipatske prijestolnice Memfis i uvrštena je na popis svjetske baštine UNESCO-a.

Veliko otkriće uslijedilo je tek nešto više od mjesec dana nakon što su arheolozi u tom području pronašli 59 dobro očuvanih i zapečaćenih drvenih lijesova, također starijih od 2,5 tisuće godina.

- Sakkara tek treba razotkriti sav svoj sadržaj. To je blago, rekao je ministar za starine i turizam Khaled al-Anani.

- Iskapanja su još uvijek u tijeku. Kad god ispraznimo grobnicu, pronađemo ulaz u drugu, naglasio je.

Pronađeno je i više od 40 kipića drevnih božanstava i pogrebnih maski, dodao je ministar.

Još dva drvena kipića pronađena su u grobnici koja je pripadala drevnom sucu iz 6. dinastije, naveo je Mostafa Waziri, glavni tajnik Vrhovnog vijeća za starine.

Sarkofazi će se izložiti u nekoliko muzeja u Egiptu, uključujući u Velikom egipatskom muzeju koji se nalazi blizu piramida u Gizi. Arheolozi se nadaju da će uskoro pronaći drevnu radionicu za proizvodnju drvenih lijesova, dodao je Waziri.

Egipat se nada da će arheološka otkrića potaknuti turizam, sektor koji je pretrpio višestruke gubitke od pobune 2011. pa do današnje pandemije koronavirusa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!