10:17 / 30.01.2018.

Autor: HRT

Egipatski "sveti gral", otkriven fosil dionsaura vrlo nalik europskom

Foto: Carnegie Museum of Natural History

Foto: Carnegie Museum of Natural History

Foto: - / -

Znanstvenici još pokušavaju definirati razinu izolacije svakog novog kontinenta i odrediti jesu li vrste evoluirale neovisno na svakom pojedinom bloku.
Mansurasaurus, dugovrati dinosaur tijela prekrivenog koštanim pločama, novi je dinosaur otkriven u egipatskoj Sahari. Za paleontologe on je "sveti gral" jer je u Africi pronađeno malo životinjskih fosila.

Kada sam vidio fotografije fosila ostao sam bez riječi. Bio je to sveti gral, rekao je Matt Lamanna iz Muzeja Carnegie u Sjedinjenim Državama, koautor studije objavljene u časopisu Nature Ecology and Evolution.

Mansurasaurus, biljojed veličine slona, pripada obitelji sauropoda, najvećih kopnenih sistavaca koji su postojali na velikom području našeg planeta u vrijeme masovnog izumiranja dinosaura prije 66 milijuna godina.

Fosil, "najcjelovitiji dosad otkriven u Africi datira s kraja krede", navodi sveučilište iz Ohija. Očuvane su kosti lubanje i donja čeljust, zatim kralješci, rebra, dobar dio ramena, jedna prednja i jedna stražnja noga te dijelovi koštanih ploča (osteoderma).

Bez obzira jesu li dobro ili loše očuvani, vrlo je malo fosila iz krede pronađeno u Africi gdje danas bujna vegetacija štiti i prekriva zone u kojima su živjeli.

Bez dokaza o tim fosilima, evolucija dinosaura u doba kada se komadao Pangea, jedinstveni superkontinent koji je povezivao svo kopno, ostaje tajnom.

Znanstvenici još pokušavaju definirati razinu izolacije svakog novog kontinenta i odrediti jesu li vrste evoluirale neovisno na svakom pojedinom bloku. Međutim, analiza Mansurasaurusa omogućila je znanstvenicima da otkriju da je on bio bliži dionsaurima Europe i Azije nego onima koji su pronađeni na jugu Afrike ili u Južnoj Americi.

Zadnji afrički dionasuri nisu bili potpuno izolirani, suprotno tezama koje su neki znanstvenici u prošlosti iznosili, kaže Eric Gorscak koji je sudjelovao u studiji za sveučilište Ohio.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!