22:49 / 23.11.2021.

Autor: B.A./Hina/HRT

Einsteinov rukopis prodan za 11,6 milijuna eura

Rukopis Alberta Einsteina

Rukopis Alberta Einsteina

Foto: Antony Paone / REUTERS

Rukopis glasovitog fizičara Alberta Einsteina u kojemu priprema svoju opću teoriju relativnosti prodan je u utorak na dražbi u Parizu za rekordan iznos od 11,6 milijuna eura, izvijestio je AFP.

Raniji rekordi za neki Einsteinov rukopis bili su 2,4 milijuna eura za pismo o Bogu 2018. i 1,39 milijuna eura 2017. u Jeruzalemu za pismo o tajni sreće.


Dokument prodan u utorak bio je procijenjen između 2 i 3 milijuna eura. Za razliku od prethodnih prodanih po rekordnoj cijeni, ovo je radni rukopis, što je posebna rijetkost.


Riječ je o rukopisu na 54 stranice koji su 1913. i 1914. u Zürichu u Švicarskoj redigirali njemački fizičar i njegov suradnik i prijatelj Michele Besso.


- Einsteinovi rukopisi s područja znanosti iz tog vremena i općenito prije 1919. iznimno su rijetki, istaknuo je Christie's uoči prodaje, gdje se održala dražba za kuću Aguttes.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!