09:15 / 02.09.2021.

Autor: Hina/AFP/V.M.

Einsteinov rukopis vezan uz opću teoriju relativnosti na aukciji

Einsteinova voštana figura, Bangkok

Einsteinova voštana figura, Bangkok

Foto: Oleg Golovnev / Shutterstock

Jedan od radnih rukopisa Alberta Einsteina o općoj teoriji relativnosti, procijenjen na dva do tri milijuna eura, biti će ponuđen na dražbi, objavila je u srijedu aukcijska kuća Christie's.


- Nesumnjivo se radi o najvrednijem Einsteinovom rukopisu ikada ponuđenom na aukciji, priopćeno je iz Christie's. Christie's će aukciju održati 23. studenoga za kuću Aguttes.


Radi se o originalnom radu na 54 stranice kojeg su 1913. i 1914. u Zürichu redigirali slavni fizičar židovskog podrijetla i njegov suradnik i prijatelj Michele Besso, švicarsko-talijanski inženjer i sefardski Židov.


- Upravo zahvaljujući Bessu je taj rukopis i sačuvan, jer se Einsten, koji ga je smatrao tek običnim radnim rukopisom, sigurno ne bi njime zamarao, pojašnjava Christie's u priopćenju.


Nakon posebne teorije relativnosti koju je 1905. sažeo formulom E=mc2, Einstein je 1912. počeo raditi na općoj teoriji relativnosti.


- Einstein i Besso su se uhvatili problema koji je desetljećima mučio znanstvenu zajednicu: anomalije orbite Merkura. I uspjeli su riješiti tu zagonetku, podsjeća Christie's.


Drugi poznati dokument iz tog razdoblja, poznat kao "bilježnica iz Züricha" s kraja 1912. i početka 1913., nalazi se u arhivu Hebrejskog sveučilišta u Jeruzalemu.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!