Ekvadorski grad reciklira plastične boce za autobusne karte

26.08.2019.

09:24

Autor: HRT

default error photo
U dva mjeseca otkako je program pokrenut, u Guayaquilu je prikupljeno više od 24 tisuće boca.
Briga za okoliš u Ekvadoru se isplati, barem onima koji se koriste javnim prijevozom u Guayaquilu u kojemu stanovnici mogu plastične boce zamijeniti za novac za autobusne karte.

Guayaquil, drugi najveći grad u Ekvadoru s 2,7 milijuna stanovnika i njegovo poslovno središte, najonečišćeniji je grad u državi i proizvodi najviše otpada.
Putnici koji se koriste javim gradskim prijevozom odnedavno na glavnom kolodvoru na posebnom automatu mogu zamijeniti plastične boce za dva centa po komadu.

- Zamislite, već za 15 boca možete kupiti kartu - kazao je putnik Cristian Cardenas.

- Isplativije je nego prodavati boce centrima za recikliranje, dodao je 76-godišnji umirovljenik Washington Bravo koji na taj način dopunjava skromnu mirovinu.

Guayaquil proizvodi 4200 tona otpada dnevno, od čega se samo 14 posto može reciklirati.

- Grad je korumpiran i prljav. Prije nije bilo tako - žali se Bravo.

Zasad postoji samo jedan automat za prikupljanje boca, ali Leopoldo Falquez, direktor javnog prijevoznika Metrovije, kaže da će ih uskoro biti na svim autobusnim terminalnima u gradu.

- Moramo biti svjesni razine zagađenja koju svakodnevno proizvodimo i razine onečišćenja koju smo već akumulirali i što prije poduzmemo odgovarajuće mjere, to bolje - rekao je Falquez.

U dva mjeseca otkako je program pokrenut, u Guayaquilu je prikupljeno više od 24 tisuće boca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!