Elektroničari sa splitskog FESB-a dizajniraju čipove za CERN

08.02.2021.

13:56

Autor: Hina/HRT

Čipovi za CERN

Čipovi za CERN

Foto: Ilustracija / Pixabay

Tim mladih elektroničara sa splitskog Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) sudjeluje u dizajnu čipova za najveći svjetski istraživački centar CERN u Ženevi, pri čemu koriste najmodernije svjetske alate i metode, na samom 'frontu' tehnologije, izvijestili su sa tog splitskog fakulteta.


S FESB-a ističu da su se u proces izrade odnosno dizajna čipova za CERN uključili u suradnji sa svjetskim znanstvenim centrom Fermilab kraj Chicaga.

- Dizajnirali smo dijelove čipa za novu generaciju detektora u CERN-u, u suradnji s Fermilabom, iz kojeg su nas s obzirom na uspješne prve rezultate dizajna pozvali i na sudjelovanje u dizajnu još novije generacije čipova, što predstavlja izvrstan uspjeh za ovu našu mladu ekipu, naglašava docent Josip Vasilj, prodekan za znanost na FESB-u. Tim koji radi na tim čipovima čine docenti Duje Čoko i Ante Kristić, profesor Josip Musić, 'svježa' doktorica znanosti Marina Prvan, a uz vodstvo profesora Julija Ožegovića i Ivice Puljka.

- Bitno je što u cijelom tom procesu nastaje ogroman broj podataka koje je kasnije potrebno obraditi. Ti nam čipovi pomažu odlučiti koji su podaci, odnosno događaji - zanimljivi a koji nisu. Tako na temelju snimljenih podataka određuju koje podatke ćemo dalje koristiti, objašnjava doc. dr. sc. Duje Čoko.

- Sve se događa u zoni visoke radijacije, do 1000 puta snažnije od radijacije u svemiru, dodaje prof. dr. sc. Julije Ožegović. A u izradi su primjenili tehnologije silicijskih elemenata koje su u simulacijama pokazale dobru rezistenciju na tu visoku radijaciju.

Na ovome projektu radilo je nekoliko mladih elektroničara a njihov uspjeh još je jedan razlog, kažu, za visoki rejting splitskog Sveučilišta u ovom dijelu Evrope. Velika je motivacija i poticaj kad uspijete i kad vas svjetski priznati kolege pozivaju na daljnju suradnju, naglašava doc. dr. sc. Ante Kristić.

Splitski FESB već godinama surađuje sa CERN-om i doprinosi razvoju znanosti. Iz tog razloga Hrvatska je nedavno postala pridruženim članom tog najvećeg svjetskog istraživačkog centra u Ženevi

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!