Elon Musk kaže da će pokušati lansirati Starship u ožujku

07.02.2023.

07:34

Autor: HRT/V.G./Hina

SpaceX

SpaceX

Foto: Joe Skipper / Reuters

SpaceX bi mogao pokušati lansirati svoj divovski raketni sustav Starship u orbitu u ožujku, rekao je njegov šef, milijarder Elon Musk, što je posebno važno u kontekstu plana o slanju astronauta NASA-e na Mjesec u idućih nekoliko godina.

- Ako preostali testovi prođu dobro, pokušat ćemo lansirati Starship sljedeći mjesec, rekao je Musk odgovarajući na tvit o Starshipu.

Musk je u siječnju rekao da postoji prava prilika za lansiranje Starshipa krajem veljače, dodajući da se pokušaj lansiranja u ožujku čini vrlo vjerojatnim.

SpaceX od prošle godine nastoji lansirati svoj divovski Starship u orbitu prvi put, a to je ključni demonstracijski let jer mu je cilj odvesti NASA-ine astronaute na Mjesec.

Starship bi trebao postati SpaceX-ov vodeći raketni sustav nakon što se u potpunosti razvije, nasljeđujući rakete Falcon 9 za višekratnu upotrebu.

NASA je 2021. odabrala SpaceX-ov Starship za planirano iskrcavanje ljudi na Mjesec oko 2025., prvi put od 1972.

Ta misija, prema ugovoru vrijednom otprilike tri milijarde dolara, zahtijeva nekoliko testnih svemirskih letova, koji bi mogli odgoditi početak misije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!