Ema Donev uspjela je i ušla u finale natjecanja

22.09.2022.

13:56

Autor: HRT

Ema Donev

Ema Donev

Foto: Screenshot / Youtube

Ema Donev ušla je u finale globalnog natjecanja mladih znanstvenika Breakthrough Junior Challenge. Proteklih je dana video te 14-godišnje djevojčice iz Ivanić Grada dobio 156.000 lajkova na Facebooku i YouTubeu pa je tako Ema i plasirana direktno u finale natjecanja. Osvojila je najviše lajkova i prvi je potvrđeni finalist natjecanja malih znanstvenika.

Emu Donev HRT je spominjao već nekoliko puta. Još prije dva dana Ema se borila da uđe u finale natjecanja mladih znanstvenika Breakthrough Junior Challenge te je uz pomoć simpatizera i osvojila direktan plasman. Tinejdžerica Ema bila je jedina predstavnica iz Hrvatske i Europske unije. U završnici je bila s mladim fizičarem Abelom Dagneom iz SAD-a, a on je osvojio 151.900 lajkova.

Svojim videom u 90 sekundi Ema objašnjava molekule DNA i RNA te 2. zakon termodinamike.

Ako pobijedi, Ema će osvojiti stipendiju za željeni fakultet u iznosu 250.000 dolara, kao i renovaciju škole koju pohađa u vrijednosti 100.000 dolara. Pobjednica ili pobjednik će odabrati i učitelja koji ga je inspirirao te potaknuo interes za znanost, a učitelj će biti nagrađen s čak 50.000 dolara.

Govoreći o učenicima škola u Ivanić Gradu i Đurđevcu, novinarka Sunčica Findak u središnjem Dnevniku HTV-a, prije nešto više od godinu i pol dana, kazala je da Emu Donev zanima astronomija, istraživanje svemira, a posebno odgovor na vječno pitanje - ima li još negdje života osim na Zemlji.

- Nekada pitaju zašto Pluton više nije planet, on se sada klasificira kao patuljasti planet, premali je da bi mogao svoju orbitu oko Sunca mogao očistiti od prašine i malih komadića kamena, kazala je tada Ema.

Znamo da Ema odmalena mnogo čita, a posebna poslastica su joj knjige o astronomiji i znanosti, najčešće na engleskom jeziku. Čita i stručne i znanstvene časopise i kaže - znanja nikad dosta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!