11:56 / 08.11.2018.

Autor: V.K./HRT

"Energijom tijela puni mobitel"

-

-

Foto: - / -

Postignut još jedan sjajan uspjeh hrvatskih inovatora na jednoj od najpoznatijih i najstarijih međunarodnih izložbi inovacija u Nürnbergu.
Ponovno je postignut još jedan sjajan uspjeh hrvatskih inovatora na jednoj od najpoznatijih i najstarijih međunarodnih izložbi inovacija u Nürnbergu. O tome i kakvo je stanje s inovatorstvom i primjenom inovacija u Hrvatskoj danas se u emisiji Studio4, razgovaralo s nagrađenim inovatorima i učenicima, iz STŠ Faust Vrančić, Dorianom Crnojom i Kristijanom Cvitićem, te njihovim mentorom i profesorom Mladenom Marušićem.

Dorian Crnoja, pokazao je svoju inovaciju, narukvicu koja puni mobilni uređaj putem električne energije tijela, a Kristijan Cvitić, napravio je razglas koji, osim svoje prvobitne funkcije, može puniti i mobitele, ima ugrađene senzore koji se pale noću i potpuno je prijenosan, što znači da mu ne treba utičnica za struju.

„U našoj školi postoji program za nadarenu djecu već dvadeset godina i meni je čast raditi s ovim mladim talentiranim ljudima“, naglasio je Mladen Marušić.

Udruga inovatora Hrvatske je krovna udruga i oni predstavljaju Hrvatsku na najpoznatijim sajmovima inovacija. Škola „Faust Vrančić“ već godinama surađuje s njima.

Mladi inovatori su sami morali platiti put u Nurnberg.
„Dobili smo podršku od Hrvatske udruge poduzetnika, što nam puno znači, ali nismo dobili financijska sredstva“, rekao je Crnoja.

„Bilo bi dobro kada bi se financijski podupiralo talentirane mlade ljude, kako bismo mogli ići na natjecanja što više“, ukazao je Cvitić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!