Englesko ljetovalište odbrojava do lansiranja prvog europskog satelita

09.01.2023.

17:21

Autor: HRT/A.V./Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Shutterstock

Južni engleski grad Newquay u ponedjeljak odbrojava trenutke do prvog lansiranja orbitalnog satelita u svemir iz zapadne Europe, odnosno do misije Virgin Orbita koja će transformirati kornvolski grad u prvu svemirsku luku u zemlji za lansiranje manjih satelita, na čiju je važnost ukazao rat u Ukrajini.


Modificirani Boeing 747 s raketom pričvršćenom ispod krila trebao bi poletjeti iz grada poznatog među surferima u ponedjeljak navečer, a nakon sat vremena iznad Atlantika će spustiti raketu na visini od oko 10.000 metara.


Raketa će biti aktivirana dok zrakoplov bude u letu, u postupku poznatom kao horizontalno lansiranje.


Virgin Orbit, koji je u djelomičnom vlasništvu milijardera Richarda Bransona, objavio je da će devet satelita biti raspoređeno u Nisku orbitu oko Zemlje (LEO) s njihove rakete LauncherOn.


Prva je to misija izvan baze Virgin Orbita u SAD-u, a svemirska luka u Europi za lansiranje manjih satelita posebno je važna u kontekstu rata u Ukrajini.


Naime, nakon ruske agresije na Ukrajinu Europa nema više pristupa ruskim raketama Sojuz, dok je puštanje u promet rakete Ariane 6 Europske svemirske agencije (ESA), dizajnirane za prijenos velikih satelita, odgođeno.


Rat u Ukrajini ukazao je na važnost manjih satelita, poput onih koji se lansiraju iz Newquaya, za taktičke vojne ciljeve.


Ti sateliti mogu u nižu orbitu stići u mnogo kraćem roku od većih.


Izvršni direktor Virgin Orbita Dan Hart rekao je da će sateliti, veličine kutije žitarica za doručak, služiti za pomorsko istraživanje, otkrivanje ilegalnog ribolova i piratstva te za zaštitu nacionalne sigurnosti.


- Svi se možemo osobno povezati s jednim ili više satelita koji lete u ovoj misiji, rekao je Hart na tiskovnoj konferenciji u nedjelju.


Očekuje se da će zrakoplov Cosmic Girl poletjeti u nekom trenutku između 21:40 i 23 sata po lokalnom vremenu, ali to ovisi o vremenu i "zdravlju sustava".


Virgin Orbit je istaknuo da su dostupni i rezervni datumi kasnije u siječnju.


Manji sateliti također se koriste za promatranje klimatskih promjena, urbani razvoj i sigurnosne svrhe, a Velika Britanija se nada da će nova svemirska luka potaknuti njezino svemirsko gospodarstvo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!