Englezi financiraju MedILS-ove projekte, od države ni kune

11.07.2018.

17:26

Autor: E.L.S./F.J.T./HRT

-

-

Foto: - / -

I dok Štagljar ne gubi nadu u praznom laboratoriju, ekipi se pridružio i Igor Rudan, britanski akademik i najcitiraniji hrvatski znanstvenik u svijetu.
Prošlo je desetljeće i pol od osnivanja neovisnog, međunarodnog, neprofitnog znanstveno-istraživačkog instituta MedILS u Splitu. Iza njega su godine ne samo znanstvene borbe, a međunarodnim skupom okrenuo je novu stranicu. Uz pomoć hrvatske znanstvene reprezentacije.

Već godinu dana dio MedILS-ova tima je i Igor Štagljar, znanstvenik koji s kanadskim kolegama radi na izlječenju raka pluća. Želi istraživati u Splitu, no na njegove se projekte hrvatske institucije oglušuju.

Želio bih stvarno vidjeti da Hrvatska spozna tu moju želju da pomognem Hrvatskoj, da mi napokon daju mogućnost da uz potporu hrvatske znanstvene zajednice ovdje radimo perfektnu znanost, poručuje Štagljar.

I dok Štagljar ne gubi nadu u praznom laboratoriju, ekipi se pridružio i Igor Rudan, britanski akademik i najcitiraniji hrvatski znanstvenik u svijetu.

Mi u jednoj generaciji kao što imamo 20-ak sjajnih nogometaša, tako možemo imati i 20-ak sjajnih znanstvenika po svijetu koji naše boje okolo brane, ja njih većinom znam i svaki od njih bi vrlo rado vratio to znanje Hrvatskoj, kaže Rudan.

I baš ovdje Rudan će voditi Školu 21. stoljeća. Unatoč hrvatskoj birokraciji, manjku entuzijazma i novca za znanost. Nije lako, priznaje Lara Romac, doktorska studentica na MedILS-u, ali se nada da će se sve promijeniti i povezivanjem s internacionalnim znanstvenicima, većim ulaganjem u znanost u Hrvatskoj, usmjeravanjem na veće obrazovanje toga kadra i animiranjme i privlačenjem na kraju krajeva. Lara Romac proučava biologiju karcinoma dojke i jedna je od 30-ero MedILSovih znanstvenika.

Vjerujem da smo na pravom putu, da u pravom smislu promijenimo medicinu sutrašnjice, na osnovu toga smo dobili iz Engleske i privatno financiranje, kaže dr. sc. Miroslav Radman, osnivač i znanstveni direktor MedILS-a.

Englezi s dva milijuna eura na godinu financiraju MedILS-ove projekte iz biologije starenja. Onaj laboratorij s početka, za čije je opremanje zatražena pomoć naše države, i dalje stoji prazan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!