Europska sonda Juice za Jupiter uspješno se odvojila od Ariane

14.04.2023.

16:50

Autor: Hina/HRT/R.S.

Ariane 5

Ariane 5

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Europska sonda Juice lansirana je u petak poslijepodne po mjesnom vremenom iz Europskog svemirskog centra u Kourouu u Francuskoj Gvajani na najdulji let Europske svemirske agencije (ESA) i uspješno se odvojila od rakete Ariane 5, pokazale su snimke.

Kako je i bilo predviđeno, sonda se odvojila od lansera na 1500 kilometara visine, 27 minuta nakon lansiranja u 12:14 sati po GMT-u (14:14 sati po srednjoeuropskom vremenu).

- Misija Ariane 5 je uspješna, izjavio je Stéphane Israël, predsjednik Arianespacea.

Očekuje se da će Juice (Jupiter Icy Moons Explorer) za osam godina dosegnuti najveći planet Sunčevog sustava.

Ključna je misija Juicea istražiti Jupiter i njegove ledene mjesece, u potrazi za područjima u kojima bi moglo biti života.

Lansiranje je bilo predviđeno za četvrtak no zbog loših meteoroloških uvjeta sedam minuta prije konačnog odbrojavanja moralo je biti odgođeno za 24 sata.

Svoje konačno odredište, više od 620 milijuna kilometara udaljeno od Zemlje, sonda Juice treba dosegnuti tek 2031. godine. Ne može izravno dosegnuti Jupiter pa će morati izvesti složene pomoćne gravitacijske manevre koristeći se silom privlačenja drugih planeta kako bi stekla brzinu.

Misija Juicea je pronaći okoliš koji bi mogao biti pogodan za pojavu života


Ponajprije će preletjeti Mjesec-Zemlju, zatim Veneru (2025.), zatim ponovno Zemlju (2029.) i tada će se usmjeriti prema mastodontu Sunčeva sustava i njegovim velikim satelitima, koje je otkrio Galileo prije 400 godina pa se i zovu Galilejanski : Io, Europa, Ganimed i Kalista.

Misija Juicea nije baš izravno pronaći život, već okoliš koji bi mogao biti pogodan za pojavu života. Ako je Jupiter, koji je plinovit, nepodoban za život, njegovi sateliti Europa i Ganimed su idealni kandidati: ispod njihove ledene kore, kriju se oceani tekuće vode, a samo voda u tekućem stanju omogućuje život.

Juice cilja Ganimed 2034. godine i treba se staviti u orbitu tog satelita, najvećeg u Sunčevu sustavu i jedinog koji posjeduje magnetsko polje koje ga štiti od radijacija.

Lansiranje Juicea, koji košta 1,6 milijarde eura, događa se u vrijeme krize za lansiranje u Europi koja je gotovo lišena letjelica za svemir otkako su ruske rakete Sojuz napustile Kourou, razvoj rakete Ariane 6 kasni te neuspješnog lansiranja rakete Vega-C.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!