14:59 / 31.03.2019.

Autor: Dorina Tikvicki/V.K./HRT

Europski "Portodimare"

-

-

Foto: - / -

u podmorje Vrsara svakodenvno, već mjesec dana, zaranja skupina biologa kartirajući morska staništa 18 vrsarskih otočića i hridi. Riječ je o europskom projektu Portodimare.
Vidjeli ste najvećeg jadranskog puža. On je tek djelić bogate bioraznolikosti podmorja Vrsara. U njega svakodenvno, već mjesec dana, zaranja skupina biologa kartirajući morska staništa 18 vrsarskih otočića i hridi. Riječ je o europskom projektu Portodimare.

Nakon kratke plovidbe do pozicije zarona, starta uobičajeni scenarij. Izranja se već nakon 40 minuta. Dojmovi su svježi, baš kao i temperatura mora, ali osobitih iznenađenja ovaj put nema. 

- Kaulerpe na ovim mjestima nismo našli kao invazivne vrste. Uz obalu je ima dosta na ovom području što mi je žao, ali tako je kako je. Ima dosta indikatora koji su važni na području biologije za određivanje kvalitete vode. Smatram da ovo što radimo je zaista bitno jer ovo je nekakav preliminaran monitoring, rekla je mr. sc. Maja Cvek, dipl. ing. Biologije.

Toni ima tisuće riječi, ali na fotografijama na kojima su često neobični morski stanovnici.  

- Svašta ima i na pijesku. Nekakve alge koje dosad nismo nalazili. Ima puno endema. Ribama je hladno tako da su one sad dublje u moru, pokazuje Anton Prekalj, ronilački instruktor.

Ronilačko pravilo i ovdje se poštuje. 

- Pazimo na sigurnost ronjenja imamo svoj par u kojem je biolog. Planiramo uron, pazimo na njih i na sebe tijekom cijelog ronjenja i izrona. Biolog odredi polje, a mi onda određujemo smjer kretanja, govori Sandra Kamerla Buljić, instruktorica ronjenja.

Podaci koji se svakodnevno sistematiziraju, postat će dio zajedničke baze projekta koji je okupio 11 partnera iz 6 eurpskih zemalja. Među partnerima je i Zavod za prostorno uređenje Istarske županije a krajnji cilj suradnja u jadransko-jonskoj regiji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!