10:53 / 23.02.2018.

Autor: T.V./Hina

Europsko-ruska sonda na Marsu počinje tragati za metanom

Screenshot: YouTube

Screenshot: YouTube

Foto: - / -

Europsko-ruska istraživačka svemirska letjelica ExoMars dovršila je kompleksni manevar usporavanja u gornjim slojevima atmosfere Marsa i spremna je za prva mjerenja.
Europsko-ruska istraživačka svemirska letjelica ExoMars dovršila je kompleksni manevar usporavanja u gornjim slojevima atmosfere Marsa i spremna je za prva mjerenja. Njezini instrumenti tragat će za metanom u atmosferi crvenog planeta, objavila je Europska svemirska agencija (ESA).

Nakon gotovo dvije pune godine tim je konačno spreman započeti sa znanstvenim istraživanjima, kazao je voditelj misije u ESOC-u Paolo Ferri.

ESA na projektu ExoMars surađuje s ruskim Roskozmosom u potrazi za tragovima života na Marsu. Sondom se upravlja iz operativnog centra u jugozapadnom njemačkom gradu Darmstadtu. Kočenje pri ulasku u atmosferu stranog planeta koji je 225 milijuna kilometara od Zemlje nevjerojatno je teški pothvat, navodi se u priopćenju ESA-e.

Sonda koja je poletjela sa Zemlje u ožujku 2016. i uspješno počela kružiti orbitom Marsa u listopadu iste godine trebala bi početi analizirati atmosferu Marsa sredinom ožujka. Ona će također služiti kao komunikacijska veza za rover koji će ExoMars poslati na susjedni planet 2020.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!