09:13 / 18.10.2021.

Autor: Hina/dpa/V.M.

Facebook stvara 'metaverzum'

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Jirapong Manustrong / Shutterstock

Facebook, div društvenih mreža, objavio je u nedjelju da će stvoriti 10 tisuća visokokvalificiranih radnih mjesta u Europskoj uniji u idućih pet godina kako bi pomogao u izgradnji takozvanog metaverzuma.

Tvrtka surađuje s drugima kako bi razvila "novu fazu međusobno povezanih virtualnih iskustava koristeći tehnologije poput virtualne i proširene stvarnosti", ili metaverzum, priopćio je voditelj Facebooka za politike i javne poslove Nick Clegg.


- Metaverzum ima potencijal pomoći u otvaranju pristupa novim kreativnim, društvenim i ekonomskim prilikama. A Europljani će ga oblikovati od samog početka, dodao je.


Clegg, bivši zamjenik britanskog premijera, rekao je da je ulaganje "glas povjerenja u snagu europske tehnološke industrije" te je istaknuo da je Europa "iznimno važna Facebooku".


- Osim tehnoloških talenata u nastajanju, EU također ima važnu ulogu u oblikovanju novih internetskih pravila. Europski kreatori politike vodeći su u nastojanju da se europske vrijednosti poput slobode izražavanja, privatnosti, transparentnosti i prava pojedinaca ugrade u svakodnevni rad interneta, navodi se u priopćenju.


Američka kompanija je pod međunarodnim pritiskom. Bivša produkt menadžerica Facebooka Frances Haugen optužila je bivšeg poslodavca početkom listopada da, među ostalim, nije dovoljno transparentan u pogledu potencijalnog nanošenja štete.


Facebook je odgovorio da internetska mreža svaki dan pokušava pronaći ravnotežu između prava milijardi ljudi na slobodu izražavanja i sigurnog okruženja za korisnike. Facebook je nedavno završio na naslovnicima i zbog pogreške u sustavu koja je dovela do pada Facebooka, Whatsappa i Instagrama na otprilike šest sati. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!