FERSAT - hrvatski satelit za svemir

24.12.2018.

17:00

Autor: V.K./HRT

-

-

Foto: - / -

Na Fakultetu elektrotehnike i računarstva nedavno su pokrenuli projekt izrade nano satelita za mjerenje elektromagnetskih emisijasa zemlje u svemir.
Na Fakultetu elektrotehnike i računarstva često nas iznenade novitetima koji pokazuju da taj fakultet drži korak sa sličnima u svijetu. Nedavno su pokrenuli projekt izrade nano satelita za mjerenje elektromagnetskih emisija sa zemlje u svemir. O tom projektu su govorili u emisiji „Studio 4“, Josip Vuković i Dario Bojanjac.

Bojanjac je rekao kako su sva sveučilišta u svijetu počela raditi na malim satelitima i da bi pratili korak sa svijetom, došli su na ideju da pokrenu izgradnju jednog malog satelita.
"Satelit će raditi ono što mu mi odredimo. Mjerit ćemo emisiju svjetlosnog zagađenja sa zemlje u svemir. Gledat ćemo kako mi zračimo ostatku svemira“, rekao je Bojanjac.

Vuković je dodao kako te podatke obrađuju i rade analizu prelaska rasvjete u svijetu s klasične na led rasvjetu.

"Ovakav projekt stoji nekoliko stotina tisuća eura, ali njegova poanta nije samo znanstveni rezultat koji će biti, nego i stjecanje znanja iz svemirskih tehnologija koja do sada u Hrvatskoj nisu postojala“, rekao je Vuković.

Na projektu sudjeluje 11 znanstvenika s fakulteta, ali i puno asistenata i profesora s drugih zavoda, a cilj je projekta da se uključi što više studenata.

"Lansiranje satelita u svemir će biti kruna našeg rada i doći će na red za tri do četiri godine, a lansiranje ovog satelita, koji je veličine 10x10x10 centimetara i težine nešto preko jednog kilograma, će biti takvo, da će se pridodati još nekim malim satelitima koji će biti ukrcani u veliku raketu koja će biti lansirana u orbitu“, rekao je Vuković.

"Dvije do tri godine je prosječan vijek malih satelita u orbiti“, naglasio je Bojanjac.

Vuković je naglasio kako studenti koji rade na ovakvim projektima mogu lako svoja stečena znanja upotrijebiti na tržištu rada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!