Otvoren Festival znanosti

24.04.2023.

Zadnja izmjena 14:34

Autor: Franka Jović/Hina/HRT/HTV/A.V.

Festival znanosti

Festival znanosti

Foto: HTV/IMS / HRT

Festival znanosti, najveća manifestacija popularizacije znanosti u Hrvatskoj koja se ove godine održava u 34 grada na temu Priroda i društvo, otvoren je u ponedjeljak u Tehničkom muzeju. Priču o festivalu donosi Franka Jović.

Ravnateljica muzeja Markita Franulić istaknula je da Festival već 20 godina promiče STEM područja, te dodala da se posljednjih godina proširio i u društveno-humanističko područje. 

Cilj festivala je popularizacija znanosti te poticanje mladih na nastavak školovanja na tehničkim fakultetima i fakultetima prirodnih znanosti kroz informiranje o aktivnostima i rezultatima na području znanosti i poboljšavanja javne percepcije znanstvenika.

Načelnica sektora za znanstveni sustav i tehnološki razvoj Amalija Babić u prigodnoj je riječi istaknula da se današnja ekonomija i tržište rada ne mogu razviti bez znanosti i tehnologije.

- Populariziranje znanosti je i ulaganje u budućnost, dodala je.

S njom se složio i prorektor Sveučilišta u Zagrebu Tomislav Mlinarić, koji je kazao da su izazovi u energetici sve veći te da u njima može pomoći umjetna inteligencija.

- Svjesni smo da je dobar dio prirode pred izumiranjem zbog čega ga moramo na adekvatni način zbrinuti i sačuvati, te razmišljati o budućnost života na Zemlji, rekao je.

Svijet znanosti i tehnologije ove godine obilježava brojne obljetnice: 70 godina od otkrića strukture molekule DNK, 50 godina od prvog mobilnog telefona, prije 40 godina Pioneer 10 bio je prvi proizvod ljudskih ruku koji se otisnuo izvan Sunčeva sustava, a prije čak 140 godina patentirana je prva fotonaponska ćelija.

Prošlo je 120 godina otkad je Maria Skłodowska Curie, kao prva žena, dobila svoju prvu Nobelovu nagradu iz fizike, a 70 godina otkako je Valentina Terješkova, kao prva žena, odletjela u Svemir. U Hrvatskoj se obilježava 80 godina smrti Nikole Tesle, 145 godina rođenja Franje Hannamana, izumitelja žarulje s volframovom niti i 185 godina rođenja Ferdinanda Kovačevića, pionira hrvatske telegrafije.

Voditeljica Odjela za tehničku kulturu Grada Zagreba Madeleine Wolf otvorila je Festival kazavši da je ovo izvrsna prilika za popularizaciju znanosti.

- Grad Zagreb svjestan je činjenice da bez znanosti nema suvremenog društva zbog čega stvara prilike za znanstvenike, poručila je.

Festival znanosti najstarija je manifestacija toga tipa u Hrvatskoj koja se prvi puta održala 2003. godine. Namijenjen je ponajprije mladima, učenicima osnovnih i srednjih škola te studentima, kao i djeci predškolskog uzrasta. 

U Zagrebu se tradicionalno većina programa odvija u Tehničkom muzeju Nikola Tesla, te na još 13 različitih lokacija u gradu. Zagrebački program uključuje 7 izložbi, 64 predavanja, 42 prezentacije i 138 radionica, u čijem je kreiranju sudjelovalo je više od 350 sudionika. Na razini Hrvatske, u programu sudjeluje više od 2000 sudionika.

Festival znanosti traje do 29. travnja i održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!