Festival znanosti - znanost je svuda oko nas

06.05.2022.

19:57

Autor: Dominique Bratović-Vela/Dnevnik/IMS/HTV/M.M./HRT

Festival znanosti - znanost je svuda oko nas

Festival znanosti - znanost je svuda oko nas

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Nakon dvije godine, na Festival znanosti vratila se publika. Od vrtića do sveučilišta - u učionicama, laboratorijima, predavaonicama - pokušalo se odgovoriti na pitanja koja su i ovogodišnja tema festivala - što je život, kako živjeti bolje, kojim je vrstama ugrožen život na Zemlji, kako znanost utječe na život.

Samo u splitskom kampusu i okolici mnogo prilika za najmlađe - radionice, pokusi, predstavljanja - jer znanost se upija od malih nogu.

Da se ljubav prema znanosti i istraživački duh ne izgube, treba stalno poticati i otvarati nove teme.

- Tema ovog festivala znanosti je život, a mi ovdje pokušavamo donijeti pregled kako će na naš život utjecati industrija 4.0, rekao je Matija Galeković, Regionalni centar kompetencije u strojarstvu, Velika Gorica.

Velikogoričani prvi put sudjeluju na festivalu s više od 45 događaja. 

- Svi učenici ove škole sudjeluju, svatko je pronašao svoju inovaciju, svoju ideju, rekla je Brankica Žugaj, ravnateljica, Gimnazija Velika Gorica, Velika Gorica.

- Volim taj osjećaj kada otkrijemo nešto novo, kada naučimo, kada se trudimo i vidimo taj trud kako dođe, rekao je Dario, Gimnazija Velika Gorica, Velika Gorica.

Pa ovi maturanti već znaju - znanost je njihova budućnost.

- Želimo se otvoriti učenicima, želimo da dođu kod nas, da vide život studenata, u laboratorijima, na projektima, istaknuo je Ivan Stojanović, Fakultet strojarstva i brodogradnje, Zagreb.

I ove godine pokazalo se - ovakvo populariziranje znanosti - najbolji je način da se uvjerimo da je znanost posvuda oko nas, upoznajmo je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!