Filipović Popović: Oni koji pripremaju prevare sve su sposobniji i domišljatiji

09.06.2023.

19:47

Autor: HRT/IMS/Dnevnik/T.D.

Tanja Filipović Popović

Tanja Filipović Popović

Foto: Dnevnik / HRT

Tanja Filipović Popović, predsjednica Centra za edukaciju i informiranje potrošača Osijek, gostovala je u Dnevniku HTV-a te govorila o sigurnosti na internetu.


Online prevaranti su vrlo domišljati dok su s druge strane nedovoljno informatički pismene žrtve, pogotovo među starijima. Unatoč brojnim upozorenjima na internetske prijevare, i dalje ima lakovjernih. Također, vrlo su česti pokušaji krađe identiteta, navođenje na dijeljenje osobnih, financijskih ili sigurnosnih podataka.  

- Oni koji pripremaju prevare sve su sposobniji i domišljatiji. O ozbiljnosti trgovca ili pružatelja trovačke usluge govore opći uvjeti. Svi taj dio previdimo, žurimo i ne odradimo. To je osnovna stvar koja nas vodi u ozbiljnost web shopa, rekla je Tanja Filipović Popović.

Prevare obično dolaze putem mailova.

- Često se dogodi da banka nešto traži, ali ne traži potvrdu putem maila. GDPR još uvijek nije zaživio u pravoj mjeri i praksi. Još uvije dolazi do potrošača velik broj informacija koji nismo dozvolili, štiti nas taj GDPR barem na papiru. U tom dijelu bi nadzori trebali biti češći, naglasila je.

"Niti jednoj osobi koju ne poznajemo ne šaljemo novac i podatke"


Popriličan se broj ljudi upušta i u romantične odnose preko društvenih mreža. Velik je rast posebno zabilježen tijekom pandemije. No, itekako ima varalica koji iskorištavaju emocije i naivnost žrtava. 

- Uvijek se radi o osobi određenog zanimanja koja nakon dva, tri tjedna traži novce. Niti jednoj osobi koju ne poznajemo ne šaljemo novac i podatke. Kod romantičnih veza više prorade emocije nego razum, pa dolazi do takvih stvari, rekla je.

Oponašanje stranice poznatih robnih marki


Prevaranti operiraju i preko lažnih internetskih stranica koje oponašaju stranice nekih poznatih robnih marki. 

- Te stranice izgledaju lažne. Logotip te marke nije ni približan i može se prepoznati. Te stranice se javljanju dan za danom i kad se ustanovi da je neka stranica prevarila određen broj potrošača, dok se ukine prva, pojavi se deset novih. Tehnologija je brza, pa i kreiranje web stranica. Ako potrošač smatra da je prevaren, traži zaštitu od svoje banke gdje uz dokaze o mailovima i transakcijama dobije novce, ako je kartično plaćeno, rekla je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!