Fosil pokazao da su gušteri stariji 35 milijuna godina više nego što se prije smatralo

03.12.2022.

10:18

Autor: Hina/HRT/V.G.

Fosil pokazao da su gušteri 35 milijuna godina stariji nego se smatralo

Fosil pokazao da su gušteri 35 milijuna godina stariji nego se smatralo

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Novo otkriće upućuje na to da gušteri postoje 35 milijuna godina duže nego što se prije smatralo, piše BBC.


Sveučilište Bristol CT uređajem analiziralo je fosil gmaza koji se desetljećima čuvao u spremištu Prirodoslovnog muzeja u Londonu.

Analiza je pokazala da je nepoznati gmaz blisko povezan sa suvremenim gušterima.

Dr. David Whiteside, koji je predvodio istraživanje, rekao je da će fosil "vjerojatno postati jedan od najvažnijih koji su pronađeni u posljednjih nekoliko desetljeća".

Smatralo se da gušteri potječu iz razdoblja srednje jure, no novo otkriće sugerira da su živjeli i u razdoblju kasnog trijasa (prije 237-201 milijuna godina).

Fosil utječe na procjene o porijeklu guštera i zmija, koji su kolektivno nazivaju ljuskaši, a utječe i na pretpostavke o njihovoj stopi evolucije.

Fosil je pronađen u spremištu kao dio zbirke iz 1950-ih, koja uključuje primjerke iz kamenoloma blizu Tortwortha na zapadu Engleske.

Istraživački je tim otkriće nazvao Cryptovaranoides microlanius, što znači "mali mesar" i odnosi se na njegovu čeljust, koja je prepuna oštrih zuba.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!