16:10 / 11.01.2020.

Autor: Zdrav život/HRT

Fototerapija - izvrsno oružje u borbi protiv kožnih bolesti

-

-

Foto: - / -

Učinak na koži je vidljiv i traje neko vrijeme, te se od 70-ih godina, kada se počela koristiti u medicini, smatra jednom od najboljih metoda liječenja.
Fototerapija, odnosno liječenje svjetlošću, smatra se jednom od najučinkovitijih metoda liječenja kožnih bolesti poput psorijaze. Za ovu se terapiju koriste posebni uređaji izgledom slični solariju koji pomoću ultraljubičastih zraka blagotvorno djeluju na određene kožne bolesti.

Tijekom zime dolazi do pogoršanja nekih kožnih bolesti, kao što su atopijski i seboroični dermatitis ili psorijaza. Osim uobičajene terapije kortikosteroidima i salicilnom kiselinom, zimi se preporučuje i liječenje svjetlošću-poznato kao fototerapija.

- Radi se o terapiji gdje upotrebljavamo neionizirajuće elektromagnetsko zračenje, i primjenom na kožu ta se elektromagnetska energija pretvara u fotokemijsku energiju. Izaziva reakcije u različitim slojevima kože - površnijim pa onim dubljim i na taj način zapravo mijenjamo tijek bolesti kože - objašnjava dermatologinja Iva Dediol.

Kod fototerapije primjenjuju se UV-B zrake. No kada je riječ o bolesti koja zahvaća dublje slojeve kože, kako bi se pojačao učinak svjetlosti, koristi se neki od fotosenzibilizatora. U tom slučaju govorimo o fotokemoterapiji.

- Senzibilizator koji primjenjujemo se može primijeniti na usta, oralno, ili se može primijeniti tako da se stavi u kupku, pa je pacijent u kupki određen broj minuta. Nakon toga se izlaže UV zrakama ili namaže kremu koja je fotosenzibilizator, pa se onda izlaže UV zrakama - kaže doktorica Dediol.

Za ovu se terapiju koriste posebni uređaji, izgledom slični solariju ili pak lampama za ugradnju noktiju.

Bez obzira radi li se o lokalnom djelovanju ili izlaganju cijelog tijela- tijekom tretmana potrebna je priprema pacijenta i korištenje naočala zatamnjenih stakala.

Dok za dermatitis terapija svjetlom ima ljekoviti učinak, u nekim slučajevima ona može biti i okidač reakcije pa je određenim skupinama pacijenata strogo zabranjena.

Iako se smatra jednom od najučinkovitijih metoda liječenja kožnih bolesti, zbog velikog broja potrebnih tretmana, koji se uglavnom obavljaju u jutarnjim terminima, mnogim se pacijentima teško uklapa u raspored.

Dermatolozi ističu kako je fototerapija izvrsno oružje u borbi protiv brojnih bolesti. Učinak na koži je vidljiv i traje neko vrijeme, te se od 70-ih godina, kada se počela koristiti u medicini, smatra jednom od najboljih metoda liječenja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!