13:14 / 09.09.2020.

Autor: P.F./Hina

Fuchs sa znanstvenicima koji su otkrili supersigurni internet

Foto: Pete Linforth/Pixabay, ilustracija

Foto: Pete Linforth/Pixabay, ilustracija

Foto: - / -

Hrvatski znanstvenici Martin Lončarić i Mario Stipčević s Instituta Ruđer Bošković dio su međunarodnoga tima znanstvenika čije je otkriće značajan iskorak prema potpuno sigurnoj i zaštićenoj mrežnoj komunikaciji.
Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs sastao se s hrvatskim znanstvenicima koji su sudjelovali u otkriću "supersigurnog", kvantnog interneta, čestitao im i istaknuo nužnost popularizacije zaslužnih hrvatskih znanstvenika.

Hrvatski znanstvenici Martin Lončarić i Mario Stipčević s Instituta Ruđer Bošković dio su međunarodnoga tima znanstvenika čiji su rezultati istraživanja o kvantnim mrežama objavljeni u prestižnome znanstvenom časopisu Science Advances.

Njihovo je otkriće značajan iskorak prema potpuno sigurnoj i zaštićenoj mrežnoj komunikaciji, priopćilo je ministarstvo.

Tim je otkrio i eksperimentalno realizirao kvantnu komunikacijsku mrežu s više korisnika koju je nemoguće špijunirati. Koncept koju su ostvarili na mreži od osam korisnika, a koji se može jednostavno proširiti na veći broj korisnika, kompatibilan je s velikim brojem postojećih i budućih kvantnih protokola koji će omogućiti široku paletu komunikacijskih servisa. To se ostvaruje tako što pružatelj usluge omogućuje svim korisnicima dijeljenje kvantne prepletenosti preko mreže.

Kvantna prepletenost, koju je Einstein nazvao "sablasnim djelovanjem na daljinu", znači da se dvije razdvojene čestice ponašaju kao da su međusobno povezane bez obzira na svoju udaljenost u svemiru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!