09:04 / 07.05.2019.

Autor: HRT

Gamma knife u KBC-u Zagreb - zrači samo tumor, ne i zdrava tkiva

Foto: pixabay; ilustracija

Foto: pixabay; ilustracija

Foto: - / -

Ova tehnologija se u Hrvatskoj koristi od 2004. godine, Heinrich kaže da je njome izliječeno 5150 pacijenata.
KBC Zagreb svečano je u utorak predstavio novi radioneurokirurški uređaj Gama nož Icon vrijedan 45 milijuna kuna, a nabavljen pomoću bespovratnih sredstava EU fondova. Time je napravijen ogroman tehnološki iskorak u radiokirurškom liječenju u ovom dijelu Europe.

Ovaj nevidljivi nož brzo i bezbolno liječi patološke procese u mozgu visokom dozom precizno usmjerenog zračenja koje ne oštećuje zdravo tkivo. Koristi se za liječenje dobroćudnih i metastatskih tumora u mozgu, a najbliži takav uređaj nalazi se u Beču i sjevernoj Italiji, a prema istoku tek u Moskvi.

- Godišnje smo radili do 380 postupaka gama nožem, a s ovim uređajem ćemo vjerojatno dosegnuti broj od 700-injak postupaka na godinu, istaknuo je Zdravko Heinrich s Klinike za neurokirurgiju KBC-a Zagreb.

Ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić istaknuo je da je s aspekta radiokirurgije nabavljen jedan od najboljih gama noževa koji je s pripadajućom magnetskom rezonancijom koštao oko 45 milijuna kuna.

Liječenje hrvatskih građana ovim nožem pokriva HZZO, a zemlje u okruženju koje šalju svoje pacijente plaćaju punu cijenu liječenja.

- Procjenjujemo da će nam se uređaj vrlo brzo isplatiti. Imamo puno pacijenata i ugovore s odgovarajućim zdravstvenim osiguranjima BiH, Crne Gore, Makedonije i Kosova koja za ovu uslugu KBC-u Zagreb plaćaju punu komercijalnu cijenu, rekao je Ćorušić.

Liste čekanja u KBC-u Zagreb za ovaj postupak praktički ne postoje. Po potrebi se radi i u dvije smjene, nekad i po noći, kaže ravnatelj. O tome u kojim se sve slučajevima ova metoda primjenjue, u Dobro jutro, Hrvatska su govorili Goran Mrak i Zdravko Heinrich sa Klinike za neurokirurgiju.

Mrak je kazao da je gamma knife posebno projektiran uređaj za liječenje tumora mozga i slične procese u mozgu gdje je potrebna savršena preciznost i gdje se otvoreno neurokirurško liječenje ne preporuča jer je ovo najmanje invanzivno.

Heinrich kaže da je riječ o ionizirajućem zračenju, bit je da se ne zrače zdrava tkiva već samo tumor. Ova tehnologija se u Hrvatskoj koristi od 2004. godine, Heinrich kaže da je njome izliječeno 5150 pacijenata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!