"Glagoljica za znatiželjne"

03.09.2021.

14:35

Autor: Hina/V.M.

Glagoljica

Glagoljica

Foto: Goran Kovačić / PIXSELL

U povodu Međunarodnoga dana pismenosti, 8. rujna, Staroslavenski institut online će objaviti knjižicu "Glagoljica za znatiželjne", bogatu informacijama o najstarijem hrvatskom pismu, koja će na mrežnim stranicama Instituta biti besplatno dostupna 24 sata.


Kako se ističe u priopćenju, središnja hrvatska akademska ustanova za istraživanje hrvatske glagoljice i glagoljaštva besplatnu e-knjižicu o glagoljici objavljuje u okviru manifestacije "Dani europske baštine 2021." i u sklopu obilježavanja Godine čitanja i Godine Marka Marulića.


Knjižicu naslovljenu "Glagoljica za znatiželjne" potpisuju znanstvenici Staroslavenskoga instituta Milan Mihaljević, Ana Šimić i Ana Mihaljević.


Glagoljica je pismo kojim su Hrvati prvi put zabilježili svoj materinski jezik. Hrvatskoglagoljična je pismenost utemeljila povijest čitanja hrvatskih tekstova i izgrađivala kulturu hrvatske riječi stoljećima prije Marulićeve "Judite".


U knjižici će čitatelji moći produbiti svoje znanje o posebnome tipu glagoljice kojim su se Hrvati služili uglatoj ili hrvatskoj glagoljici, koju su hrvatski građani nedavno izglasali kao jedan od motiva za hrvatsku stranu eurokovanice. Čitatelji će moći saznati više o postanku glagoljice, najpoznatijim hrvatskim glagoljašima, najvažnijim glagoljičnim spomenicima i najzanimljivijima glagoljaškim mjestima u cijeloj Hrvatskoj.


Knjižica će se moći besplatno preuzeti na računalo, tablet ili pametni telefon s mrežne stranice Staroslavenskoga instituta na Međunarodni dan pismenosti, 8. rujna, a poveznica će vrijediti samo 24 sata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!