15:43 / 17.11.2018.

Autor: E.L.S./I.Ž./HRT

Glaukom – tihi ubojica vida

-

-

Foto: - / -

Prevencija kod ove bolesti ima veliku ulogu. Ako se na vrijeme otkrije, glaukom se može prevenirati. Stoga su odlasci liječniku i redoviti pregledi izuzetno važni.
Glaukom, ta bolest vidnog živca prvi je uzrok nepovratnog gubitka vida, što ga čini i ozbiljnim zdravstvenim problemom. Nastaje postupno i neprimjetno, stoga ne čudi zašto ga mnogi nazivaju i tihim ubojicom vida.

Nekoliko je čimbenika koji mogu uzrokovati glaukom – jedan od njih je i povišeni krvni tlak. Ipak, valja napomenuti da svako povišenje očnog tlaka ne znači nužno da osoba ima glaukom.

Netko može imati povišen očni tlak, a srećom, još uvijek nisu prepoznate promjene na očnom živcu i to zapravo bude okularna hipertenzija, a nije se razvio glaukom. Kod drugih, možemo imati glaukom, a da su zapravo vrijednosti očnog tlaka jako niske. E onda mi to zovemo bestlačni glaukom, objašnjava prim. Sonja Jandroković, specijalistica oftalmologije.

Važni čimbenici rizika za razvoj glaukoma, svakako su životna dob i nasljednost. Obično je to bolest koja se najčešće pojavljuje nakon 40. godine života, ali nije izuzeta ni mlađa populacija.

Kada neki član obitelji ima glaukom, jako je važno da se i ostali članovi obitelji također kontroliraju tako da ako je netko ispod 40 godina, svakih pet godina, ako je više od 40 godina, svakih tri godine, savjetuje doktorica Jandroković.

Prevencija kod ove bolesti ima veliku ulogu. Ako se na vrijeme otkrije, glaukom se može prevenirati. Stoga su odlasci liječniku i redoviti pregledi izuzetno važni.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!