Golubovi ne prenose bolesti više od drugih životinja

25.09.2018.

12:20

Autor: E.L.S./Hina

default error photo
Aktivisti pozivaju građani da ne tjeraju golubove jer je to stresno za ptice, nego da pokažu više poštovanja tim pernatim prijateljima.
Često nazivani "letećim štakorima", gradski golubovi nisu na dobrom glasu i mnogi ljudi ih povezuju s bolestima, iako skupine za zaštitu životinja tvrde da to nije istina.

Zdravstveni rizici vezani uz golubove nisu veći od rizika koje predstavljaju kućni ljubimci ili druge ptice, tvrdi Njemački savez za dobrobit životinja.

Aktivisti pozivaju građani da ne tjeraju golubove jer je to stresno za ptice, nego da pokažu više poštovanja tim pernatim prijateljima.

Oni koji hrane golubove komadićima kruha ili ostacima mesa također im ne čine dobro. Takva hrana je loša za ptice jer joj nedostaju važne hranjive tvari.

Najbolja hrana za golubove su žitarice.

Jednako kao i ljudi, i golubovi (ptice) mogu oboljeti i biti nosioci virusa, bakterija ili drugih parazita. Čovjek se može zaraziti od golubova ako dođe u neposredni (fizički) kontakt s njima. Ako nema takvog kontakta, mogućnosti prijenosa bolesti su ravne nuli, navodi se na internetskoj stranici Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!