Google obustavio prodaju oglasa u Rusiji

04.03.2022.

11:05

Autor: Hina/HRT/E.L.S.

Google

Google

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Google je objavio da je obustavio prodaju online oglasa u Rusiji, dodavši da zabrana obuhvaća pretraživanje, YouTube i partnere-nakladnike.

Najveći prodavač internetskih oglasa u svijetu po prihodu tim se potezom pridružio nizu kompanija koje su raskinule poslovne veze s Rusijom nakon invazije na Ukrajinu, uključujući Twitter i Snap.

- S obzirom na izvanredne okolnosti pauziramo s Googleovim oglasima u Rusiji. Situacija se brzo razvija, a mi ćemo objavljivati nove informacije kada to bude primjereno - stoji u priopćenju kompanije.

Google je ruskim državnim medijima već zabranio da pri kupnji i prodaji oglasa korist njegovu tehnologiju. Pozivaući se na interna pravila o poslovanju u slučaju osjetljivih događaja, zabranio je i oglašavanje koje nastoji iskoristiti rat.

Ruski regulator za komunikacije Roskomnadzor naložio je početkom tjedna Googleu da prestane prikazivati oglase s netočnim informacijama o žrtvama ruskih snaga i ukrajinskih civila.

Roskomnadzor je od Googlea zatražio i da prestane prikazivati oglase s "lažnim političkim informacijama" o Ukrajini na YouTubeu, čiji je cilj "plasiranje netočnih informacija u rusku javnost" - izvijestio je Wall Street Journal.

- Google je već prošle godine u Rusiji platio više od 32 milijuna rubalja kazni zbog kršenja propisa o sadržaju, čije kršenje Moskva kažnjava i ograničavanjem pristupa uslugama - napominje Reuters.

Poslovna baza podataka SPARK objavila je prošle godine da je Googleov promet u Rusiji u 2020. iznosio 85,5 milijardi rubalja (790 milijuna dolara).

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!