21:55 / 12.02.2021.

Autor: HRT/Hina/D.D.

Google plaća 76 milijuna dolara francuskim medijima

Google plaća 76 mil. dolara francuskim medijima

Google plaća 76 mil. dolara francuskim medijima

Foto: Regis Duvignau / REUTERS

Google je pristao u tri godine platiti 76 milijuna dolara skupini francuskih medija nakon dugogodišnjeg sukoba oko autorskih prava, pokazuju dokumenti u posjedu agencije Reuters.

Dva dokumenta uključuju okvir dogovora u kojem stoji da je Google spreman platiti 22 milijuna dolara godišnje skupini 121 nacionalnih i lokalnih francuskih medija, nakon što će s njima pojedinačno potpisati sporazume.

Drugi dokument je nagodba po kojoj je Google pristao platiti 10 milijuna dolara istoj skupini medija u zamjenu za odustajanje od svih sadašnjih i budućih tužbi oko autorskog prava u roku od iduće tri godine, koliko traje dogovor.

Dogovor je postignut pošto je Francuska izglasala novi zakon o autorskom pravu, u sklopu šireg zakona Europske unije, o takozvanim susjednim pravima. 

Mjera primorava Google i druge velike internetske platforme da u pregovorima s medijima dogovore plaćanje sadržaja koje koriste za svoje informacijske usluge online, piše Reuters.

Dogovor su osudili drugi francuski mediji koji nisu dio dogovora, tvrdeći da je on tajan, nepravedan i da ne poštuje zakon.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!