12:01 / 09.10.2018.

Autor: E.L.S./Hina

Google predstavlja novu verziju svog Pixel mobitela

-

-

Foto: - / -

Iako je Google uspio u prodaji jeftinijih uređaja poput pametnih zvučnika i kućnih mrežnih usmjerivača, prodaja pametnih telefona ide mu puno teže.
Alphabetov Google predstavit će danas treće izdanje svog Pixel pametnog telefona na 10 medijskih događaja diljem svijeta, što je nagovještaj da se sprema geografski proširiti distribuciju tog uređaja u nadi da će jednog dana biti popularan kao Appleov iPhone.

Iako je Google uspio u prodaji jeftinijih uređaja poput pametnih zvučnika i kućnih mrežnih usmjerivača, prodaja pametnih telefona ide mu puno teže. Naime, Google je tijekom devet mjeseci, zaključno s 30. lipnja ove godine, isporučio 2,53 milijuna Pixel 2 i 2 XL uređaja, osvojivši tako manje od 1 posto globalnog tržišta pametnih telefona, prema istraživačkoj tvrtki Strategy Analytics. Usporedbe radi, u istom razdoblju godinu ranije dostavljeno je 2,4 milijuna Pixel uređaja, priopćili su iz tvrtke.

Ograničen odziv tržišta utjecao je na nespremnost Googlea da ide na veliku distribuciju i marketing Pixela kao što to čini Apple, koji je posljednje dvije linije iPhone-a predstavio u 50-ak zemalja.

Prošlogodišnji Pixel 2 stigao je s tehničkim kvarovima koji su potaknuli pritužbe korisnika na neželjenu buku tijekom poziva, rušenja aplikacije fotoaparata i neočekivano nijansiranog zaslona. Google je prvotno prodavao Pixel 2 i većeg srodnika Pixel 2XL u šest zemalja, uključujući SAD, Australiju, Njemačku i Indiju.

Ove godine Google organizira događaje za promociju Pixel 3 uređaja u gradovima kao što su New York, London, Pariz, Tokio i Singapur, izjavio je glasnogovornik Kay Oberbeck. Google Assistant, prepoznatljiv virtualni pomagač na Pixelu, prije godinu dana bio je dostupan na šest svjetskih jezika, a sada ih podržava 16.

Značajke privatnosti i sigurnosti bi mogle biti najvažnije točke Pixela 3, buduću da su Google i druge velike američke tehnološke tvrtke pokušale napraviti odmak od nedavnih skandala krađe osobnih podataka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!