15:21 / 17.08.2018.

Autor: E.L.S./Hina

Googleovi zaposlenici kritiziraju "cenzuriranu kinesku tražilicu"

-

-

Foto: - / -

Googleovi radnici smatraju da taj projekt otvara niz urgentnih moralnih i etičkih pitanja, pozivajući upravu da bude transparentnija, prenosi BBC.
Stotine zaposlenika tvrtke Google prosvjedovale su u pismu upravi protiv planova o lansiranju cenzurirane tražilice u Kini, izvijestili su britanski mediji.

Googleovi radnici smatraju da taj projekt otvara niz urgentnih moralnih i etičkih pitanja, pozivajući upravu da bude transparentnija, prenosi BBC.

Google dosada nije javno govorio o planovima za pokretanje takve tražilice i odbili su komentirati pismo radnika, napominje BBC.

Tvrtka u vlasništvu Alphabeta povukla se prije osam godina iz Kine u znak prosvjeda protiv zakona o cenzuri i navodnog vladinog hakiranja. U srpnju su pak mediji izvijestili da je Google u tajnosti radio na novoj usluzi pretraživanja Interneta u Kini, koja je interno nazvana projekt Dragonfly (Vretence).

Platformu tek trebaju odobriti kineske vlasti a trebala bi blokirati prikazivanje određenih web stranica i pojmova, poput ljudskih prava i religije, prenosi BBC. To je razljutilo neke zaposlenike i navelo ih na sumnju da su nehotice razvijali tehnologiju koja će Kini pomagati u gušenju slobode govora.

U pismu upravi, koje su podijelili i medijima, zaposleni također tvrde da će platforma prekršiti klauzulu Googleovog kodeksa "nemojte biti zli". Hitno nam treba više transparentnosti, treba nam mjesto za stolom za kojim se donose odluke i obvezivanje na jasne i otvorene procese; mi Googleovi zaposlenici moramo znati što radimo, navodi se u pismu.

To nije prvi puta da Googleovi zaposlenici imaju prigovora na odluke tvrtke, podsjeća BBC. U travnju su tisuće zaposlenih kritizirale rad na američkom vojnom programu razvoja umjetne inteligencije za dronove. Google je u međuvremenu raskinuo ugovor s Pentagonom o razvoju umjetne inteligencije.

Kina ima najveću internetsku publiku na svijetu ali američke tehnološke tvrtke imaju teškoća s prodorom na to golemo tržište zbog ograničenja sadržaja i blokada.

Facebook, Google, Twitter i Instagram zabranjeni su ali Google još ima tri ureda u toj zemlji, navodi BBC.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!