Građani uživali gledajući kišu meteora

07.08.2018.

15:20

Autor: T.V./B.S.Lj./HRT

default error photo
Perzeidi, godišnja kiša meteora koju nazivamo i 'suzama svetog Lovre' ove će godine prema prognozama svoj maksimum aktivnosti imati u noći sa nedjelje na ponedjeljak.
Zaljubljenici u zvijezde noćas su došli na svoje. Kiša meteora, poznatija kao suze svetog Lovre, nebeski je spektakl meteorskog roja Perzeidi, pučki nazvanog 'suze sv. Lovre'. Astronomska društva Hrvatskog astronomskog saveza upriličila su organizirana motrenja teleskopima, a osim najljepšeg meteorskog roja u godini, mogli su se pogledati i Venera, Mars, Saturn i Jupiter. Prognozirala se prosječna aktivnost od 60 do 70 meteora na sat.

Kiša meteora promatrala se i u Zvjezdarnici u Višnjanu:Razgovarali smo s velikim poznavateljem neba, nebeskih tijela i sazviježđa, voditeljem zvjezdarnice u Višnjanu, Koradom Korlevićem:Uvjeti za opažanje bili su izvanredni jer nije bilo Mjeseca koji bi inače svojom svjetlošću smanjivao mogućnost vidljivosti meteora. Najbolje vrijeme za opažanje bilo je od ponoći do zore.

Perzeide, godišnju kišu meteora nazivamo i 'suzama svetog Lovre' jer se datumski poklapaju s blagdanom toga sveca. Zvijezde padalice zapravo su ostaci repa kometa Swift koji izgaraju u gornjim slojevima atmosfere, i tako nastaje ovaj nebeski spektakl. Perzeidima ih zovemo zato jer prividno izlaze iz zviježđa Perzej.

Izraz 'suze sv. Lovre' zapravo je postao popularan tek u zadnjih pedesetak godina, kod nas, ponajprije u Dalmaciji gdje je preuzet iz Italije. Točnije, radi se o tome da je poznati talijanski pjesnik iz 19. stoljeća, Giovanni Pascolli u pjesmi 10 Agosto opjevao godišnjicu smrti svoga oca na kojega ga podsjećaju meteori koji u to doba padaju.

UPUTE ZA OPAŽAČE:

•    ne gledajte direktno u radijant (ishodišnu točku meteorskog roja) tamo ćete opaziti najmanje meteora
•    za opažanje meteora nije potrebna nikakva posebna oprema (teleskopi, dvogledi, ...)
•    meteori se opažaju golim okom ležeći na tlu,  a potrebno je biti barem 30 minuta u tami kako bi vam se oči prilagodile noćnim uvjetima
•    potrebo se udaljiti iz prostora u kojem ima rasvjete i svjetlosnog onečišćenja u što bolju tamu
•    potrebna vam je prostirka, ležaljka ili vreća za spavanje na koju možete leći prilikom opažanja

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!