14:04 / 17.10.2018.

Autor: I.H./HRT

Greenpeace: Svake minute jedan kamion plastike završi u morima

-

-

Foto: - / -

Plastika je opasna jer se morske životinje mogu ugušiti ili zaplesti u nju, ona se vremenom raspada u mikroplastiku koja isto utječe na morska bića i završava u našim tanjurima.
Greenpeace Hrvatska je na zagrebačkom Trgu bana Jelačiča postavio dvije 6-metarske instalacije kitova koji izranjaju iz mora. Žele ukazati na problem onečišćenja mora plastičnim otpadom.

Greenpeace ovim performansom želi podići svijest o tome da naša mora i bića koja u njima žive trpe posljedice onečišćenja plastikom za jednokratnu upotrebu. Također žele potaknuti Ministarstvo zaštite okoliša da se založi za ambiciozniju verziju europske direktive o plastici za jednokratnu upotrebu i njezinu što bržu provedbu.


Petra Andrić iz Greenpeacea Hrvatska je rekla kako treba istaknuti i odgovornost koju imaju proizvođači i tvrtke koji na tržište plasiraju plastičnu ambalažu i jednokratne plastike općenito. Naglasila je da, na globalnoj razini, oko 12.7 mil. tona plastike završi u oceanima, odnosno svake minute jedan kamion plastike završi u morima.

Dodala je kako je plastika opasna jer se morske životinje mogu ugušiti, mogu se zaplesti u nju, a opasna je i jer se vremenom raspada u mikroplastiku koja isto utječe na morska bića i završava u našim tanjurima.

Građani mogu tijekom cijelog dana potpisati peticiju, izračunati svoj plastični otisak i saznati kako jednostavnom promjenom navika mogu spriječiti dotok velikih količina plastike u more.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!