Himalajski ledenjaci tope se iznimno velikom brzinom

22.12.2021.

07:54

Autor: HRT/Hina/D.D.

Himalajski ledenjaci tope se velikom brzinom

Himalajski ledenjaci tope se velikom brzinom

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Globalno zatopljenje uzrokuje iznimno brzo topljenje ledenjaka na Himalaji, prema najnovijem istraživanju objavljenom u časopisu Scientific Reports.

Ti se ledenjaci tope brže nego u bilo kojoj drugoj regiji zbog čega dvjema milijardama ljudi prijeti nestašica vode. U svijetu samo na Antarktici i Arktiku postoji više leda nego na Himalaji.


- Otkrili smo da se led na Himalaji topi barem 10 puta brže od prosječne brzine zabilježene tijekom proteklih stoljeća, kazao je Jonathan Carrivick, glavni autor znanstvenog rada i profesor na Sveučilištu u Leedsu.


Led se počeo topiti povećanom brzinom tek u zadnjih nekoliko desetljeća te se podudara s pojavom klimatskih promjena uzrokovanih ljudskom aktivnošću.


Istraživanje je pokazalo da je dosad nestalo čak 40 posto površine himalajskih ledenjaka, od čega dobar dio nakon 70-ih godina prošlog stoljeća.


Stanovnici planina i dolina rijeka Ganges, Ind i Brahmaputra, kao i mnogi drugi, vodom se opskrbljuju upravo iz ovih ledenjaka.


Carrivickov suradnik kazao je da ponestaje vremena za sprečavanje buduće katastrofe.


- Ovo je istraživanje samo još jedna potvrda da se klimatske promjene ubrzavaju te da će znatno utjecati na čitave nacije i regije, rekao je koautor rada Simon Cook sa Sveučilišta u Dundeeju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!