19:56 / 21.10.2018.

Autor: M.B./B.S.LJ./HRT

Hrvatska u CERN-u, što to zapravo znači

-

-

Foto: - / -

Dobra vijest za našu znanost, za to smo potvrdu dobili i danas.
Dobra vijest za našu znanost, za to smo potvrdu dobili i danas, kada je i službeno objavljeno da će Hrvatska iduće godine postati dio CERN-a, najvećega svjetskog znanstvenog laboratorija. Nakon duge provjere znanstvenih institucija, ali i industrije i političke potpore ulaganju u znanost, iz Vijeća CERN-a potvrđuju - zadovoljena su sva tri uvjeta za pridruženo članstvo.

Ulaskom u CERN, Hrvatska ulazi u najprestižnije znanstveno društvo na svijetu, zadovoljno tvrdi fizičar Vuko Brigljević iz Laboratorija za fiziku visokih energija, koji s njim surađuje već 25 godina. "CERN postaje naš domaći labos, svaki put kad se na CERN-u otvaraju natječaji za gospodarstvo, otvara se prostor i našim tvrtkama i jedan dio naših ulaganja bi se vratio kroz ugovore s tvrtkama!", kaže nam.

Inovativne tvrtke koje bi se mogle koristiti najsuvremenijom tehnologijom obišla je i misija CERN-a, provjeravajući prilike u industriji prije odobravanja članstva. Bili su zadovoljni viđenim. I popularizacija znanosti jedna je od temeljnih misija CERN-a.

"Mladi ljudi moći će boraviti na CERN-u duže vremena, studenti fizike, FER-a, srodnih struka, moći ćemo i nastavnike fizike voditi tamo i pokazivati što se sve radi!", kaže Mirko Planinić s Fizičkog odsjeka PMF-a.

Zato za ministricu znanosti Blaženku Divjak dvojbe nema - ovakva se prilika ne propušta pa će se za godišnju članarinu od milijun švicarskih franaka pobrinuti država, što je bio i jedan od uvjeta za članstvo. "To je minimalna članarina za tržište koje godišnje ima barem 500 milijuna eura vrijednosti, izvješće SEF dijeli države na one koje će uhvatiti korak s 4. industrijskom revolucijom i one koje neće!", kaže ministrica.

Više od 10000 fizičara diljem svijeta surađuje s CERN-om, ondje je prije 6 godina otkrivena i Higgsova čestica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!