11:08 / 05.03.2020.

Autor: V.M./Hina

Hrvatska zaklada za znanost dijeli 20 milijuna kuna

-

-

Foto: - / -

Hrvatska zaklada za znanost svečano će predstaviti istraživačke projekte kojima je s lani s 20 milijuna kuna poduprla istraživačke karijere mladih znanstvenika i istraživačke skupine u ponedjeljak, 9. ožujka u knjižnici HAZU.
Hrvatska zaklada za znanost svečano će predstaviti istraživačke projekte kojima je s lani s 20 milijuna kuna poduprla istraživačke karijere mladih znanstvenika i istraživačke skupine u ponedjeljak, 9. ožujka u knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Program pod nazivom ‘Uspostavni istraživački projekti’ razvijen je kako bi se osiguralo podupiranje razvoja samostalnih istraživačkih karijera mladih znanstvenika i novih istraživačkih skupina koje se bave međunarodno prepoznatljivom i nacionalno relevantnom tematikom.

Natječaj je koncipiran kao logičan nastavak poslijedoktorskog usavršavanja ciljajući na onaj trenutak karijere u kojem je mladi znanstvenik spreman razviti nove istraživačke teme i/ili metodologije te uspostaviti novu istraživačku grupu.

Petogodišnjim financiranjem pruža se čvrst temelj za istraživačko osamostaljivanje i uspješnu provedbu međunarodno kompetitivnog projekta, jer omogućuje financiranje troškova istraživanja, nabave ključne znanstvene opreme, zapošljavanje članova nove istraživačke grupe te diseminaciju, suradnju i usavršavanje za članove istraživačke grupe.

Ukupni je proračun programa za 2019. bio 20 milijuna kuna, a najveći je iznos financiranja po projektu milijun i pol.  Na natječaj su ukupno prijavljena 172 projektna prijedloga.

- Na svečanosti će uvodno govoriti državni tajnik Ministarstva znanosti i obrazovanja Tome Antičić, predsjednik Upravnog odbora HRZZ akademik Dario Vretenar i izvršna direktorica HRZZ  Irena Martinović Klarić, a na svečanosti će biti predstavljeno šest projekata, izvijestili su iz HAZU.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!