Hrvatska zvijezda Stribor i planet Veles

29.12.2019.

18:52

Autor: D.Bratović Vela/HRT

-

-

Foto: - / -

Novi korak u popularizaciji astronomije bit će, najavljuju u "Ruđeru", javna promatranja zvijezda i maglica za sve školarce.
I Hrvatska je ostavila trag u beskraju svemira. U sklopu obilježavanja 100. obljetnice Međunarodnog astronomskog saveza - u više od 110 zemalja objavljeni su natječaji kako bi dosad neimenovana nebeska tijela dobila nazive. U Hrvatskoj je pristiglo stotinjak prijedloga. Na kraju - jednu smo zvijezdu nazvali Stribor, a jedan egzoplanet Veles.

Veles - ime slavenskog boga zemlje, voda i podzemlja koje su predložili Dubrovčanin Đorđe Njegovanović i Splićanka Maja Lukač, zauvijek će nositi egzoplanet u dalekom kutku svemira.

- Ona je tu negdje, ovo je ta zvijezda Stribor a negdje vrti. Nemoguće ju je vidjeti zato što je to zviježđe Risa, nemoguće ju je vidjeti golim okom, trebamo oko risa da bismo vidjeli to zviježđe, ovo je sve što je satelit uspio snimit - objašnjava Đorđe Njegovanović, suautor imena egzoplaneta Veles.

Dobar mali teleskop - zimi i u noći, dosegnuo bi na hrvatskom nebu zvijezdu Stribora.

- To je bio jedan od važnijih uvjeta natječaja - da su svemirska tijela vidljiva iz zemlje u kojoj ih imenuju, tumači nam astrofizičar Vibor Jelić.

Ime Stribor - za zvijezdu oko koje se okreće egzoplanet Veles, predložila je dugogodišnja znanstvenica "Ruđera" Biserka Gržeta. A iako nevidljiv, "naš" Veles nije ni malen ni nezanimljiv, procjenjuju znanstvenici.

- Nešto je veći od Jupitera, zvijezda nešto veća od Sunca, nešto masivnija i nešto mlađa - kaže Jelić.

Stogodišnjica Međunarodnog astronomskog saveza bila je povod da se diljem svijeta, u više od 110 zemalja, javnim natječajem imenuju egzoplaneti i zvijezde oko kojih kruže. Novi korak u popularizaciji astronomije bit će, najavljuju u "Ruđeru", javna promatranja zvijezda i maglica za sve školarce. Da svaki učenik teleskopom pronađe i upozna Stribora i Velesa, hrvatski trag u svemiru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!