Hrvatski 5G grad mogao bi biti Osijek

25.11.2019.

21:19

Autor: Marija Matoš/Dnevnik/IMS/HRT

-

-

Foto: - / -

Za pet do deset godina poljoprivrednicima će dronovi sijati polja, a u prometu će biti sigurnije, kaže Ivan Jurlina, predsjednik Osijek Software Cityja.
Razvoj pete generacije mobilnih telekomunikacijskih mreža - jedna je od glavnih tehnoloških tema u svijetu. Europska komisija donijela je plan prema kojem svaka država članica mora imati najmanje jedan 5G grad. U Hrvatskoj bi to mogao biti Osijek, koji je prepoznat kao središte zemlje za ICT industriju.

Prema riječima Ivana Jurline, predsjednika Osijek Software Cityja - u početku će se samo povećati brzina interneta, 10 puta i više. Tek za pet do deset godina omogućit će razvoj novih tehnologija. Poljoprivrednicima će dronovi sijati polja, a u prometu će biti sigurnije, dodaje.

Na nacionalnoj razini, procjenjuje se, ulaganje će biti oko 100 milijuna eura. Takva investicija, tvrdi zamjenica gradonačelnika osijeka Žana Gamoš - donosi 47 milijuna eura povećanje BDP-a, što je 1150 eura po stanovniku.

Već je počelo postavljanje baznih postaja. Desetak baznih postaja već je postavljeno u Osijeku. Mjerenja će provoditi 4 laboratorija, među njima i ovaj na osječkom FERIT-u.

- Ako se pokaže da su polja ispod dozvoljenih vrijednosti onda operateri dobivaju dozvolu Ministarstva zdravlja da mogu obavljati tu djelatnost, kaže Slavko Rupčić, izv. prof. i zamjenik voditelja Laboratorija za VF mjerenja na FERIT-u.

Operatore će nadzirati HAKOM iz kojega poručuju da bojazni nema jer su granične vrijednosti štetnosti elektromagnetskog polja znatno niže nego u većini zemalja EU-a. Više granične vrijednosti imaju Švedska, Norveška, Finska, Danska.

- Vidi se koliko Hrvatska brine o građanima po tom pitanju. Te se te granice poštuju i ako dođe do situacije da bazna postaja radi iznad granice, ona se gasi, tvrdi Anđelko Kopecki.

Nova generacija mobilne mreže mogla bi biti puštena u rad do kraja godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!