18:35 / 01.05.2019.

Autor: Z.Heina/E.L.S./HRT

Hrvatski edukacijski robot sve traženiji

-

-

Foto: - / -

Ovo softversko rješenje dokaz je snage naše rastuće IT industrije. Trećinu prihoda ostvaruje izvozom i zapošljava nemalih 28 tisuća informatičara.
I mi imamo svoga robota za trku na svjetskom tržištu. Hrvatski edukacijski robot postao je čak i osnova za podučavanje robotike od američkih do japanskih škola, a za inovaciju zagrebačke start up tvrtke zanimaju se i arapske škole. Odnedavno se može kupiti i u najprometnijoj zračnoj luci na svijetu, u Dubaiju, kroz koju godišnje prođe 80 milijuna putnika.

Stemijev hexapod edukativni je robot pauk koji je kao hrvatska inovacija izrastao u pravu svjetsku "čitanku" za robotiku.

- Glavne teme kojima se klinci bave dok rade na robotu su osnove programiranja, mobilne aplikacije i 3 D modeliranje koji je velik trend u svijetu -objašnjav Luka Fućek, Stemi, Zagreb.

Interaktivna igračka mlade uči tehnologijama budućnosti pa robota nazivaju učiteljem najnaprednijeg STEM programa u domaćim i stranim školama.

- Robota učitelja dobijete u dijelovima i morate ga sastaviti i kroz to sastavljanje vas on podučava tehnologijama, robotici, programiranjuu i elektronici - kaže szudent Anton Premec.

Zagrebačka start up tvrtka proizvod je razvijala dvije godine i prvi su primjerci na tržištu planuli.

- Pilot projekt radimo u Americi i u desetak škola se testira robot. Pregovaramo i s njemačkim distributerima za škole u Nizozemskoj, Velikoj Britaniji i Japanu - otkriva Slobodan Velikić, Stemi, Zagreb.

Inovativan proizvod odnedavno se prodaje i u arapskom svijetu od Katara do Dubaja. I škole iz Emirata žele testirati edukacijski robot u čijoj izradi sudjeluje i zagrebačka elektronička tvrtka Byte lab.

Ovo softversko rješenje dokaz je snage naše rastuće IT industrije. Trećinu prihoda ostvaruje izvozom i zapošljava nemalih 28 tisuća informatičara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!