Hrvatski inovatori nagrađivani diljem svijeta

07:22 / 10.01.2019.

Autor: S.B./E.L.S./HRT

-

-

Foto: - / -

Velik je i broj naših manje poznatih inovatora koji dobivaju priznanja i medalje na različitim svjetskim sajmovima inovacija.
Česte su nagrade koje osvajaju naši inovatori na izložbama inovacija diljem svijeta. Tako je bilo i u prosincu prošle godine na sajmu naTajvanu na kojem je pobijedio naš Matej Bošnjak sa svojom inovacijom za ET tehnologiju.

Znanje nema cijenu. Mnogo je naših sunarodnjaka, od Tesle, Boškovića, Vrančića pa do Rimca, Štagljara, Ive Tolić, čija inovativnost i znanstvena otkrića mijenjaju svijet. Velik je i broj naših manje poznatih inovatora koji dobivaju priznanja i medalje na različitim svjetskim sajmovima inovacija.

- Na Tajvanu, zemlji s najboljim uvjetima što se tiče inovacija i oni su prvi po inovacijama na svijetu, sada je naš Matej Bošnjak pobijedio Tajvance i ostalih 20 zemalja i ukupno 1 200 izlagača. Ako treba još dokaza da smo u svjetskom vrhu, onda je dovoljno da je potpredsjednica svjedske organizacije naša Ljiljana Pedišić - izjavio je Neven Marković, tajnik Saveza inovatora.

Matej Bošnjak je 2011. za automatski stalak za note nagrađen titulom najboljeg mladog svjetskog inovatora. Na Tajvanu je nedavno osvojio zlatnu medalju za izum namijenjen za umjeravanje kuta i nagiba koji proizvodi tvrtka ET industrijska elektronike.

I Matej Gvozdanović je za svoj modularni stol osvojio zlato na sajmu na Tajvanu. Od slavonskog je hrasta, a osnovni dijelovi i oprema iz radionice su njegova oca koji živi u selu Batrina kod Slavonskog Broda. Tehnološki zahtjevniji dijelovi uz pomoć novca Europske unije izrađuju se pak u drvnom centru u Virovitici.

Priznanja je osvojio i Neven Palčec za svoje pametne brave koje najčešće rabe turističke agencije, hoteli i privatni iznajmljivači. Zahvaljujući tom izumu, oni više ne moraju osobno dočekivati goste.

I to su samo neki od uspješnih inovatora koji svoje proizvode plasiraju i izvan naše zemlje. Mnogo je onih koji čekaju komercijalizaciju i adekvatnu pomoć države.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!