12:13 / 30.10.2019.

Autor: V.M./HRT

Hrvatski jezik u Bosni i Hercegovini

-

-

Foto: - / -

Danas je u dvorani Školske knjige Zagrebu predstavljena knjiga 'Hrvatski jezik u Bosni i Hercegovini u javnoj komunikaciji od 1945. do danas' koju je napisala prof. dr. sc. Marija Musa s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.
U dvorani Školske knjige Zagrebu predstavljena je knjiga 'Hrvatski jezik u Bosni i Hercegovini u javnoj komunikaciji od 1945. do danas' koju je napisala prof. dr. sc. Marija Musa s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Autorica napominje da su ju na pisanje te 'opsežne, sadržajne, slojevite i važne knjige', kako u recenziji ocjenjuje akademik Marko Samardžija, potaknule nepovoljne povijesne, kulturne, političke i sociolingvističke prilike.

- One su dovele do toga da su Hrvatima u Bosni i Hercegovini sustavno zakidana prava i nijekane jezične, kulturne, a onda i druge nacionalne posebnosti, odlučila sam istražiti i opisati takvim odnosom nastale probleme vezane za položaj i status hrvatskoga jezika u bosanskohercegovačkoj javnoj komunikaciji, napominje Musa.

O tom vrijednom izdanju s Marijom Musa razgovarali smo u emisiji Dobro jutro, Hrvatska:

Svjesna kako jezik oslikava tradiciju, kulturu i sveukupni identitet jednog naroda i kako je vrijeme nakon Drugog svjetskog rata bilo dosta represivno pogotovo za hrvatski narod, nastojala je prikazati u cijelosti položaj hrvatskoga jezika, kao jednoga od tri službena jezika u BiH od Drugoga svjetskog rata do danas.

- Naime, radeći cijeli radni vijek u obrazovanju s mladima, kao profesorica hrvatskog jezika bila sam još više motivirana objaviti ovu knjigu koja će potaknuti argumentiran razgovor o iznimno nepovoljnu položaju hrvatskoga jezika u službenoj bosanskohercegovačkoj javnoj komunikaciji ne samo u prošlosti nego i danas, kaže Musa.

Predstavljanje je zabilježila i ekipa Vijesti iz kultura:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!