Hrvatski molekularni biolozi otkrili pouzdaniji biljeg za utvrđivanje raka prostate

10.03.2022.

13:37

Autor: V.K./HRT/Hina

Hrvatski znanstvenici

Hrvatski znanstvenici

Foto: Marko Prpic / PIXSELL

Novi krvni biljeg za metastatski rak prostate otkrili su molekularni biolozi s Instituta Ruđer Bošković (IRB) u suradnji s istraživačima s Kliničkog bolničkog centra (KBC) Sestre milosrdnice u Zagrebu, a rezultati su objavljeni u znanstvenom časopisu Genes.

Istraživanje je provedeno u okviru projekta Zaklade Adris pod nazivom "Alfa satelitska RNA: kandidat za dijagnostičko/prognostički krvni biomarker raka prostate" čija je voditeljica Đurđica Ugarković, a osim nje s Ruđera sudjeluju još Sven Ljubić, Antonio Sermek, Isidoro Feliciello, dok je iz Klinike Sestre milosrdnice sudjelovala skupina koju vodi predstojnica Klinike za onkologiju i nuklearnu medicinu Ane Fröbe.

Novi podaci pokazuju da je preživljenje od raka prostate u Hrvatskoj ispod europskog prosjeka, odnosno petogodišnje preživljenje u Hrvatskoj je 71,2 posto dok je europski prosjek 83,4 posto. Smatra se da se kombinacijom što ranijeg otkrivanja bolesti i usvajanjem najnovijih trendova liječenja može preživljenje od raka prostate u Hrvatskoj približiti europskom prosjeku.

Rak prostate drugi je najčešći oblik raka kod muškaraca u Hrvatskoj, a Hrvatska je među deset zemalja Europske unije s najvišom stopom smrtnosti od ove bolesti.

Istraživanje grupe s IRB-a i KBC-a Sestre Milosrdnice pokazalo je da se na osnovu razine nekodirajuće alfa satelitske RNA u krvi pacijenata može s visokom pouzdanošću razlučiti metastatski kastracijsko-rezistentni rak prostate od metastatskog hormon-osjetljivog raka prostate, za razliku od PSA čija je razina gotovo identična u ova dva tipa metastatskih oboljenja, kaže se u priopćenju s Ruđera.

- Na osnovu razine alfa satelitske RNA moguće je s visokom pouzdanošću razlučiti metastatski kastracijsko-rezistentni rak prostate od lokaliziranog, primarnog tumora odnosno od zdravih kontrola, objašnjava prvi autor na radu i doktorand u Laboratoriju za evolucijsku genetiku IRB-a Sven Ljubić.

- Ovi rezultati otvaraju mogućnost primjene razine alfa satelitske RNA kao jednostavne krvne pretrage, odnosno biljega za dijagnosticiranje metastatskog kastracijski-rezistentnog raka prostate kao i za praćenje razvoja metastatske bolesti, zaključuje Đurđica Ugarković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!